Vyhľadávanie:

Nechajte si pustiť žilou a naštartujte regeneráciu svojho organizmu

Nechajte si pustiť žilou a naštartujte regeneráciu svojho organizmu

Hutnícka kvapka krvi 2023: benefity a podmienky darovania.

Jedni chodia darovať krv, lebo chcú pomôcť druhým a poskytnúť svoju krv na ich záchranu. Ďalší si chcú otestovať svoj zdravotný stav a niektorí sa už nad darcovstvom ani nezamýšľajú, lebo sa stalo pravidelnou súčasťou ich životného štýlu.

Registráciu na Hutnícku kvapku krvi, ktorá je súčasťou dobrovoľníckeho podujatia Hutníci pre Košice 2023, otvárame 17. mája o 9.00.

Registrovať sa môžete elektronicky na intranete, príp. aj telefonicky v prípade, ak prístup na intranet nemáte, a to na číslach  0917 704 068 alebo 0904 704 112, ako aj e-mailom z domu na adresy akoteles@sk.uss.com alebo lsoltesova@sk.uss.com.

Tešíme na všetkých prvodarcov i tých, ktorí chodia krv darovať pravidelne. Príďte sami  alebo so svojimi kolegami či príbuznými.

Podľa informácií z Národnej transfúznej služby musí každý darca spĺňať nasledovné kritériá:

  • mať vek od 18 do 60 rokov (pravidelní darcovia môžu darovať krv až do svojich 65 rokov)
  • mať telesnú hmotnosť minimálne 50 kg
  • nesmie byť nosičom vírusu HIV (mať AIDS)
  • nemôže byť po prekonaní hepatitídy (žltačky) typu B a C
  • nemôže trpieť na iné závažné a chronické ochorenia.

Frekvencia darovania je pre mužov 3 mesiace a pre ženy 4 mesiace od posledného odberu.

Darovanie krvi však nie je len aktom pomoci ľuďom s vážnymi zdravotnými problémami, ale viaceré benefity prináša aj samotným darcom. Na tie sme sa pýtali primárky hematologicko-transfuziologického oddelenia Nemocnice AGEL Košice-Šaca MUDr. Annamárie Bratkovej.

„V prvom rade dobrý pocit, že pomôžem inému človeku. Krv nie je nahraditeľná iným materiálom, dá sa získať len darovaním. Okrem toho sa darcovi vytvoria a doplnia "nové" krvinky a ak to ešte nevie, dozvie sa aj svoju krvnú skupinu.  Dozvie sa aj výsledky krvného obrazu, sérologických vyšetrení (na HIV, syfilis či žltačku typu B a C) aj pečeňového enzýmu (ALT). Viacnásobní darcovia získavajú tzv. plaketu darcu a s ňou spojené rôzne výhody (na dopravu, športové a rekreačné aktivity).“

Pani primárka doplnila aj ďalšie nezanedbateľné benefity: dobrú kávu a stravný lístok na občerstvenie, vitamíny, respektíve iné výhody od svojej zdravotnej poisťovne a v neposlednom rade nárok na pracovné voľno (podľa kolektívnej zmluvy respektíve podľa zákona na čas prepravy, samotného odberu a rekonvalescencie).

Primárky Annamárie Bratkovej sme sa pýtali aj na aktuálne obmedzenia z dôvodu cestovania alebo vakcinácie, o ktorých by mali potenciálni darcovia vopred vedieť. Vymenovala ich hneď niekoľko:

  1. Darca, ktorý navštívil krajinu mimo Európy a nemal infekciu dýchacích ciest alebo zápal pľúc, môže znovu darovať krv 28 dní po opustení krajiny ( s ohľadom na možnosť prenosu iných infekcií)
  2. Darca bol v styku s človekom chorým na COVID-19 v priebehu posledných 7 dní a nemal infekcie dýchacích ciest , môže znovu darovať 7 dní od posledného kontaktu s týmto človekom.
  3. Darca, ktorý prekonal infekciu COVID-19 , môže znovu darovať krv 14 dní po kompletnom vyliečení (bez príznakov a bez liečby).
  4. Darca, ktorá prekonal infekciu dýchacích ciest, môže znovu darovať 14 dní po kompletnom vyliečení (bez príznakov a bez liečby).
  5. Darca, ktorý podstúpil očkovanie proti ochoreniu COVID-19 , môže znovu darovať krv:

- najskôr 14 dní po aplikácii každej očkovacej dávky mRNA vakcíny (Pfizer/BioNTech, Moderna)

- najskôr 28 dní po aplikácii každej očkovacej dávky vektorových vakcín (Astra Zeneca, Johnson&Johnson, Sputnik V)

- nasledujúci deň po podaní proteínových vakcín (Novavax, Sanofi), ak darca nemá žiadne vedľajšie účinky.

Ďalšie informácie o podujatí Hutníci pre Košice nájdete na: U. S. Steel Košice - Dobrovoľníctvo (usske.sk)

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...