Vyhľadávanie:

Netradičná karička 2018

Netradičná karička 2018

Na košickej Hlavnej v kruhoch aj finalisti súťaže Zem spieva

V uplynulých dňoch odštartovala netradičná Karička 2018 – veľké podujatie na Hlavnej ulici v Košiciach určené pre širokú verejnosť. Organizátori do základných, stredných, ZUŠ, folklórnym kolektívom aj početným jednotlivcom distribuujú nové výukové videá, ktoré pripravil odborný garant podujatia Folklórny súbor Železiar. Tentoraz sa jeho vedúci choreograf Vlado Urban inšpiroval Spišom. Neplánovane vznikol unikátny koncept, ktorý nemá na Slovensku ani v Európe obdobu.

Vysvetľuje Vlado Urban: „Kruhový tanec karička je fenoménom východného Slovenska. Na košickej Hlavnej sme mali už  karičku zo Zemplína, Abova a Šariša. Tento 6. ročník bude zo Spiša. Ďalší rok sa chceme inšpirovať Gemerom. Takto budú historické regióny východného Slovenska kompletne podchytené.“

Netradičné tiež je, že veľká tancovačka na Hlavnej  bude mať 21. júna 2018 podobu nielen kruhov, ale aj štvorcov, vlnoviek či slnečných lúčov. Symbolicky sa tak spojí s magickým dátumom roka – letným slnovratom. Podujatie preto dostalo oficiálny názov Karička slnovratu 2018. Otvorí 37. ročník medzinárodného folklórneho festivalu Cassovia Folkfest v našom meste.

Na predošlých ročníkoch tancovali aj finalisti televíznej súťaže Zem spieva – napríklad Folklórne súbory Borievka a Škvarkare z Košíc. Organizátori ich chcú pozvať aj tohto roku.
Karička pod názvom Tancujúce mesto 2013 odštartovala v rámci Európskeho hlavného mesta kultúry 2013. Úspešne  pokračovala aj v rokoch 2014 Obrovskou karičkou, 2015 Karičkou-tancom priateľov, v roku 2016 Veselou Karičkou a v 2017 Jubilejnou karičkou.
Za päť rokov dovedna vyše 4 000 ľudí tancovalo karičku na Hlavnej a spoločne vytvorili päť nových ustanovujúcich slovenských rekordov. Rúškom tajomstva ostáva zahalená téma tohtoročného pokusu o šiesty ustanovujúci slovenský rekord.

 

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...