Vyhľadávanie:

"Niečo také v Košiciach chýbalo..."

"Niečo také v Košiciach chýbalo..."

Kto mal záujem, mohol počas víkendu nakuknúť aj do ešte nedokončeného Steel Parku

Dokorán otvorené dvere na jednej z budov v Kasárňach/Kulturparku priam núkali počas uplynulého víkendu nakuknúť dnu. Aj keď sa v útrobách budúcej kreatívnej fabriky stále pracuje, budovatelia Steel Parku, ktorý vzniká pod garanciou spoločnosti U. S. Steel Košice, sa zvedavým očiam návštevníkov nebránili. Práve naopak. Kto sa odvážil vstúpiť dnu, a treba povedať, že takých bolo neúrekom, získal na sprístupnenom prízemí i prvom podlaží aspoň základnú predstavu o technickom zábavnom centre, ktoré už o dva týždne budú môcť košickí oceliari v rámci testovacej prevádzky navštíviť ako prví.

Prišli deti aj s rodičmi, ale aj tí skôr narodení a tiež účastníci sobotňajších raňajok Leta v parku, ktorí si z debaty s kreatívcami Borisom Vaitovičom z Fakulty umení Technickej univerzity v Košiciach, grafickým dizajnérom Samuelom Čarnokym, viceprezidentom združenia Steel Park Jánom Bačom z U. S. Steel Košice i metodičkou centra Tajanou Vrančíkovou odnášali základné informácie o jeho zameraní, exponátoch, tvorcoch i plánovanom otvorení. Obzor potom všetkým rozšírila prehliadka budovy. Mnohí neodolali a hotové exponáty, ktorých spoločným menovateľom je kreativita a interaktivita, si aj vyskúšali. Či už interaktívnu projekciu, ktorá reaguje na prítomnosť a vzdialenosť diváka tak, že zrýchľuje premietaný obraz na reálnu rýchlosť a hlučnosť vo výrobe, interaktívne pieskovisko, Gaussovo delo, dynamický levitron alebo interaktívnu sústavu periodických prvkov spolu s virtuálnym laboratóriom. Ľubica Šipošová a Arpád Köteles z košickej oceliarne, ale aj ich pomocníci, inštruktori z radov brigádujúcich študentov, sa takmer nezastavili. Zvedavých otázok bolo veľa, no na každú dostal každý odpoveď.

"Prišli sme sem úplne neplánovane. Chceli sme si obhliadnuť kasárne a spolu s deťmi navštíviť tvorivé dielne. No to, čo sme tu videli... klobúk dole. Niečo také v Košiciach chýbalo," netajil obdiv Tomáš Legát. "Deti si stihli vyskúšať takmer všetky prístupné exponáty. Kedy bude centrum v riadnej prevádzke? Určite sem prídeme..." A čo sa najviac pozdávalo Henriete a Dávidovi? "Čarovný červený plášť. Keď sme sa chceli vidieť na obrazovke, v závode, museli sme si ho obliecť," zasvätene vysvetľovali.

Skupinka tínedžerov sa zabávala pri levitrone. "Nechápem, ako môže taká ťažká guľôčka visieť vo vzduchu? Asi to bude nejaký magnetický fígeľ, či?" špekulovali.

"Zatiaľ som si stihol vyskúšať pieskovisko. Vytvoril som si na ňom nové Vysoké Tatry," zasmial sa školák Jakub Zulák. "Otec je už dlhšiu chvíľu pri tamtej obrazovke..." naznačil hlavou. "Je to super výmysel, perfektne prepracovaný," nechala sa počuť hlava rodiny, brázdiac prstami po obrazovke s periodickou sústavou prvkov. "Musím o tom povedať nášmu priateľovi, učí chémiu, bude nadšený..."

"Mne sa páčilo všetko," zhodnotila prehliadku Kristínka Janovičová. "A čo najviac? Tie vystreľujúce magnetické guľôčky (Gaussovo delo, poz. aut.) a tiež som bola prekvapená, keď som videla auto zlisované do kocky. Takej malej a pritom auto je také veľké..."

Príležitosť pozrieť si s predstihom priestory Steel Parku využili počas uplynulých dvoch víkendov desiatky záujemcov. Posledný augustový týždeň bude kreatívna fabrika k dispozícii železiarom a ich rodinám. Ak si ju chcete pozrieť a exponáty vyskúšať, stačí sa zaregistrovať. Už ste sa prihlásili?

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...