Vyhľadávanie:

Nosíme hutníkov na srdci

Nosíme hutníkov na srdci

Horúce slnko, dobrá nálada a chuť pomôcť obľúbenému miestu Košičanov – ZOO Kavečany, nechýbala ani piatim desiatkam dobrovoľníkov, ktorí sa zúčastnili dobrovoľníckeho dňa Hutníci pre Košice.

„Sme veľmi radi, že nám ostávate verní, že ste sa na nás nevykašľali. Ste naša najlepšia dobrovoľnícka skupina, za ktorou je vidieť veľa práce. Vždy sa na vás tešíme,“ neskrývala radosť z opätovného stretnutia  Kristína Tóthová zo ZOO.

„Máme pre vás pripravené tri druhy prác, ktoré je dosť ťažké zvládnuť za tých pár hodín, ale ako vás poznám, nie som si istá, či ešte nebudeme musieť vymyslieť aj niečo ďalšie. Pracujete veľmi rýchlo,“ privítala dobrovoľníkov Eva Malešová.

Jedna skupina našich dobrovoľníkov sa pustila do natierania zábradlia na náučnom chodníku Lužný les špeciálnym ochranným olejom. Drevený chodník má dĺžku 180 metrov a veru s ním naši dobrovoľníci boli hotoví po troch hodinách. V tomto časovom limite zvládli vyzbierať a vyčistiť aj priestor okolo chodníka, kde bolo po prietrži mračien množstvo polámaných konárov.  Táto super rýchla skupinka sa potom presunula k chovnému zariadeniu pre lamy, kde pomohli ostatným s náterom oplotenia okolo celého chovného zariadenia.

„V ZOO som ako dobrovoľník štvrtý raz“, povedal nám počas krátkej prestávky Ladislav Vaštág.  „Vybral som si ZOO ešte keď dcéra bola maličká, pretože to bola jediná možnosť, kam prísť s deťmi.“ Jeho dcéra Ladislava sa veľmi tešila, pretože po prvý raz neabsolvovala program s animátorkami, ale reálne pomáhala otcovi. „Máme radi zoologické záhrady, pochodili sme mnohé na Slovensku, aj v zahraničí,“ prezradila Ladislava.

Dobrovoľníci v ZOO mali deň spestrený aj o možnosť pozrieť si výtvarné dielka malých maliarov, ktoré boli rozostavené v areáli záhrady, prípadne vidieť maliarov aj pri práci. „Sú to deti z jednej z košických základných umeleckých škôl,“ prezradila Eva Malešová. „Absolvovali u nás maliarsky plenér v stanovom tábore,  ktorý sme pred rokmi dostali práve od U. S. Steel Košice.“

„Na podujatie Hutníci pre Košice chodievame pravidelne – sme tu asi tretí alebo štvrtý raz. Chodím tu aj s rodinou. Deti majú možnosť urobiť si výlet a ja môžem pomôcť k skrášleniu našej ZOO,“ prezradil svoju motiváciu Martin Šima.

A veru, ani malé deti sa nenudili. Ďakujeme Dáši Drenčákovej, ktorá mala pôvodne pomáhať rodičom, ale napokon sa ujala role animátorky a podnikla s deťmi prechádzku po záhrade. Nielen tieto „naše“ deti, ale aj všetci návštevníci sa môžu tešiť na zaujímavé mláďatá. „Prvý raz sa nám narodilo mláďa mačiaka husárskeho, po 42 rokoch sa narodilo na Slovensku.  Máme mláďatá viacerých druhov antilop, dve mláďatá máme u pakoňov modrých a máme prvé mláďatá aj u dvoch druhov plameniakov,“ predstavil novinky v ZOO Josef Kindl.

Slávka Nahajová, Marta Oravcová a Silvia Vlasatá sú tiež pravidelnými účastníčkami dobrovoľníckeho dňa. „Je tu pekné prostredie, čistý vzduch, dobrá partia, stretnem kolegyne. 42 rokov mám odrobených v železiarňach a to sa nedá zabudnúť. Som tu s dcérou a vnučkou,“ zhrnula za partiu Marta Oravcová.  Túto trojicu sme zastihli pri natieraní altánku. Na otázku, čo ich motivuje k takej neuveriteľne rýchlej, ale pritom kvalitne vykonanej práci, Marta Oravcová odpovedala: „Asi to bude tým, že nosíme hutníkov na srdci“, povedala a ukázala na nápis na tričku.

Na obed prišli postupne všetci, pridala sa aj partia, ktorá natierala plot okolo výbehu pre lamy. Čerstvý náter svietil už zďaleka.  Keď si hutníci vychutnávali skvelý guláš na terase Reštaurácie u medveďa, za vynikajúco odvedenú prácu sa im poďakoval riaditeľ ZOO Erich Kočner.

Určite prídeme aj o rok! S týmto prísľubom sme sa lúčili s našimi kolegami z U. S. Steel Košice, ktorí venovali svoju voľnú sobotu a pomohli tak dobrej veci. 

Foto: Peter Záhumenský a autorka

 

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...