Vyhľadávanie:

Nové transformátory v rozvodni USSK pripravujú na napäťové skúšky

Nové transformátory v rozvodni USSK pripravujú na napäťové skúšky

Prvé pripojenie už začiatkom októbra

Už iba niekoľko dní ostáva do napäťovej skúšky prvého z dvoch 250 MVA transformátorov v modernizovanej vstupnej rozvodni U. S. Steel Košice. Transformátor č. 402 po prvý raz napoja na 400 kV napätie 5. októbra.

"Vstupná rozvodňa je po stavebnej stránke hotová, finišujeme už iba na montáži oplotenia a terénnych úpravách. Súbežne na obidvoch transformátoroch pokračuje zoraďovanie informačného a riadiaceho systému. Spínacia stanica SEPS (Slovenská elektrizačná prenosová sústava, a.s.) je už od 5. septembra pod napätím a je pripravená na prevádzku," informoval projektový manažér z úseku inžinierskych činností USSK Peter Hlaváč. "Prvé pripojenie nášho transformátora na 400 kV napätie sa uskutoční o dvanásť dní. Počas skúšky, keď budeme napätie postupne zvyšovať z nula na už spomínaných 400 kV si overíme, či zariadenie túto záťaž vydrží. Nasledovať budú komplexné skúšky transformátora. Na sieť ho plánujeme pripojiť 10. októbra tohto roku. To isté čaká o tridsaťpäť dní neskôr aj transformátor č. 401."

Pripojenie transformátorov na sieť nebude konečnou bodkou za touto investičnou akciou. Stavbárov čakajú ešte v rozvodni búracie práce spojené s demontážou opotrebovaného zariadenia a ekologická likvidácia odpadu. "Do konca tohto roka zlikvidujeme pôvodné 220 kV transformátory, ktoré slúžili štyridsaťpäť rokov, ochranné požiarne steny a prislúchajúcu technológiu," informoval P. Hlaváč.

Modernizácia vstupnej rozvodne U. S. Steel Košice (prvý výkop sa uskutočnil 9. septembra 2008), súvisela s modernizáciou prenosovej sústavy SEPS, a.s., ktorou postupne nahrádzajú dožívajúce 220kV vedenia veľmi vysokými napätiami 400 kV.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...