Vyhľadávanie:

Nový šat pre chodník v lesoparku

Nový šat pre chodník v lesoparku

Ani v tohtoročných dobrovoľníckych aktivitách nemôže chýbať Botanická záhrada UPJŠ v Košiciach

Železiari sa vyberú do Botanickej záhrady UPJŠ v Košiciach pomáhať už po siedmy raz v doterajšej desaťročnej histórii firemných dní dobrovoľníkov. Nepovieme nič nové, ale predsa pripomenieme, že je to jedna z najobľúbenejších aktivít, ktorá má svojich skalných fanúšikov, medzi ktorými ale nechýbajú každý rok aj nováčikovia z radov tých, ktorí účasť na miestach brigád radi obmieňajú. Z toho, čo sme sa dozvedeli priamo na mieste, domáci už majú pre „juestiláckych“ dobrovoľníkov, ku ktorým sa tradične pripoja aj zamestnanci zeleného areálu, pripravené činnosti, ktoré bude treba urobiť. Väčšinou ide o práce, ktoré sa opakujú každoročne, ale nájde sa i niečo nové.

„To nové,“ hovorí vedúci oddelenia dekoratívnej flóry Robert Gregorek, ktorý bude v sobotu 14. mája jednotlivé činnosti v areáli botanickej záhrady koordinovať, „je úprava chodníka v lesoparku. Naši zamestnanci ešte pred príchodom dobrovoľníkov terén pripravia, to znamená, že v predstihu z chodníka odstránia staré pne a rôzne prekážky, privezú kamenivo a pomocou nakladača ho aj rozprestrú na plochu. Na brigádnikov čaká menšia manuálna práca - úprava kameniva na mieste. Bude ho treba rozhrnúť lopatami a uhrabať hrabľami, po ktorom príde na rad valcovanie. To už samozrejme v našej réžii,“ oboznamuje s plánom obnovy chodníka, ktorý ju po troch rokoch od posledných úprav potrebuje ako soľ. A pre koho je táto činnosť vhodná? „Pre mužov i ženy, i keď pri fúrikovaní a lopatovaní by sa zišlo viacej mužov,“ hovorí R. Gregorek.

Zvyšné aktivity sa budú podobať tým z predchádzajúcich rokov. „Budeme opäť natierať obidva drevené altánky, parkové lavice a konštrukcie okolo jalcového jazierka. Chýbať nebude ani vyplievanie v okrasnej drevinovej škôlke.“

Organizátori majú pripravenú aj alternatívu B pre prípad daždivého počasia. „Ak by pršalo intenzívnejšie, jedna skupina sa presunie do depozitu, kde by natierala steny a druhá by sa venovala interiérovým maliarskym prácam vo vestibule botanickej záhrady. Bolo by tiež možné natierať lavičky, ktoré by sme presunuli pod strechu,“ dozvedáme sa od R. Gregoreka.

Na úprave Botanickej záhrady UPJŠ v Košiciach sa tohto roku bude podieľať päťdesiat dobrovoľníkov – štyridsať z oceliarskej spoločnosti a desať zamestnancov z radov domácich.

Mimochodom, viete, že vlani ukončili v botanickej záhrade rozsiahlu obnovu skleníkov? Po práci bude určite priestor aj na prehliadku rastlín tropickej a subtropickej vegetácie, ktoré v nich našli lepší komfort pre život. Obdivovať bude však čo aj v exteriéri. Botanická záhrada je už teraz na jar krásne rozkvitnutá a do mája ožije ešte viac. Je pekné, že na jej výzore sa už roky podieľajú aj oceliari.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...