Vyhľadávanie:

Objavte spolu s dizajnérmi krásu kovu

Objavte spolu s dizajnérmi krásu kovu

Kovové objekty medzinárodného workshopu Metal Inspirations 2007 vystavujú v STM v Košiciach

Už po šiesty raz majú možnosť Košičania obdivovať netradičné diela z kovu vytvorené dizajnérmi, účastníkmi medzinárodného workshopu Metal Inspirations 2007. Stačí zájsť do Slovenského technického múzea na Hlavnej ulici, kde v pondelok, 27. augusta, výstavu slávnostne otvorili a verejnosti sprístupnili až do 30. septembra tohto roku.

Objekty vznikali počas uplynulého týždňa v dielňach Stredného odborného učilišťa hutníckeho, kde sa nasťahovali viac ako dve desiatky študentov dizajnu spolu so svojimi pedagógmi z Maďarska, Veľkej Británie, Českej republiky a Slovenska. Úlohou tímov bolo popasovať sa s dvomi vopred určenými témami. Navrhnúť kovový objekt - pútač pre mesto Košice a objekt inšpirovaný rozvojom automobilizmu vo svete v nadväznosti na najnovšiu investíciu U. S. Steel Košice - tretiu pozinkovaciu linku.

Nováčikmi medzi pravidelnými účastníkmi podujatia boli zástupcovia Caledonian University v Glasgowe vo Veľkej Británii. S pedagógom Frederickom Birsom pricestovala študentka Christine Towersová. "Lákala ma možnosť spoznať Slovensko, kde som ešte nebola a tiež príležitosť stretnúť nových ľudí. Doteraz som žiadne skúsenosti z práce s kovom nemala, skôr som sa orientovala na dizajn nábytku, a teda drevo. Kov ma však zaujal, je tvárny, zaujímavý je aj jeho povrch. Som rada, že som sa naučila nové technológie." Inšpirácia nábytkom a interiérom však predsa ostala. Christinina stolička - človek pozýva na posedenie a kovová mačka "ušitá" ako ozdoba na plot, spolu s vtáčikom v klietke, by sa výborne vynímali v hociktorej slovenskej záhrade.

Petra Matyščáková z VUT v Brne sa o workshope dozvedela od starších kolegov, ktorí už v Košiciach boli. "Videla som fotografie, akcia ma zaujala, chcela som si to tiež vyskúšať. Okrem toho je to dobrá príležitosť spoznať sa s inými študentmi, vidieť čo robia. Pre mňa nie je kov až taký neznámy materiál, pracovala som s ním ešte ako študentka strednej priemyselnej školy strojníckej. Materiál zo železiarní ma inšpiroval na vytvorenie slimáka i na trochu abstraktnejšiu vec - sedadlo na trojkolku v tvare dámskych nohavičiek. Je konštruované tak, aby v ňom mala sedacia časť primerané pohodlie. Skúsila som tiež šperk," uviedla sympatická študentka, čerstvá bakalárka.

Kinetický kovový pútač Košíc sa zrodil v hlave študenta Tibora Antonyho z Katedry dizajnu Fakulty architektúry STU v Bratislave. "Predstavujem si, že by boli umiestnené pri cestných vstupoch do mesta na pevnej konštrukcii. Rozkýval by ich závan vzduchu pohybujúcich sa veľkých motorových vozidiel," načrtol svoj zámer mladý Košičan študujúci v hlavnom meste. Na jeho prácu dohliadal pedagóg Peter Paliatka. "Naši študenti majú o toto podujatie záujem a radi do Košíc chodia," povedal. "Je podnetné aj pre nás, pedagógov. Stretnutie kolegov podobných profesií umožňuje vymeniť si skúsenosti zo školskej praxe."

V trojici študentov Fakulty multimediálnych komunikácií UTB v Zlíne spoznávame tak trochu "starého známeho" Jana Školu. Vlani bol v Košiciach po prvý raz. Na workshope i v škole. Na Fakulte umení totiž stážoval počas zimného semestra. "Zapáčilo sa mi tu a pricestoval som zasa," povedal nám v dielni, kde vytváral podobu kovového vtáka. "Najskôr som si myslel, že to bude pštros, ale nakoniec to bude sup sediaci na konári," vysvetľoval.

Vtáky sa tento rok akosi ujali. Michaele Podolanovej z košickej Fakulty umení Technickej univerzity, "učarovala" vrana. "Je symbolom Košíc a patrí k tomuto mestu," povedala o svojom návrhu. Na workshop, ktorý je už jej tretím v poradí, prišla pripravená. Maketu vrany z drevených špajlí si pripravila doma, kovová vrana je dva razy väčšia. "Mohla by byť pri vstupoch do mesta, alebo tiež pri vstupe do zoologickej záhrady," zauvažovala o budúcom umiestnení svojho objektu.

Pri neľahkej práci - bolo treba vytvoriť stabilnú kovovú konštrukciu s jedným rozpätým a jedným ohnutým krídlom a na ňu navariť množstvo kúskov plechu podoby peria - jej pomáhal majster odborného výcviku Peter Macák. K svojim kolegom, ostrieľaným "harcovníkom" doterajších workshopov, zástupcovi riaditeľa pre praktické vyučovanie SOU hutníckeho Jánovi Eibenovi, majstrom Milanovi Cibereovi, Jánovi Jackovi, Jurajovi Parnaymu, Jozefovi Hruškovi, Mariánovi Hujdušovi, Viktorovi Javorskému, Toldymu Kovačikovi, Ľubošovi Šándorovi, Michalovi Kubánimu, Petrovi Macákovi a Michalovi Beličákovi, sa pridal v tomto roku po prvý raz. "Veľmi dobrá partia, zaujímavá práca," zhodnotil svoje premiérové pôsobenie na workshope.

"Predvlani ste nás tu veľmi pekne prijali a tak som rada využila možnosť pricestovať znovu," vyznala sa príjemná pedagogička Ágnes Szűcsová z Fakulty ľahkého priemyslu BMF v Budapešti, ktorá mala v tíme ešte dve ďalšie ženy - študentky Zsuzsannu Rapajku, v Košiciach bola už vlani, a Zsanett Szabovú. "Snažili sme sa pripraviť veci, ktoré by oceliarska spoločnosť vedela využiť aj pri iných príležitostiach, či už to bude strojársky veľtrh v Brne alebo iné podujatie. Pripravili sme kovový paraván, ktorého steny tvoria pohyblivé kovové časti, na ktorých sú znázornené najkrajšie a najvýstižnejšie košické charakteristiky - dóm, divadlo, erb - anjel, ale nechýba ani krčah s pivom ako symbol pivární... Ku Košiciam sa viaže aj druhý objekt - zástava, ktorá má podobu mapy mesta. Aj keď pôvodne mala vyzerať trochu inak, myslím, že je pekná..."
Pekné, objavné a zaujímavé sú práce aj ostatných dizajnérov. Zájdite pri prechádzke mestom do technického múzea. Mladí umelci vás zoberú so sebou do sveta fantázie a tvorivosti.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...