Vyhľadávanie:

Ocenili mnohonásobných darcov krvi

Ocenili mnohonásobných darcov krvi

Železiari so srdcom

Slovenský Červený kríž, Územný spolok Košice–mesto pozval vo štvrtok 11. decembra 2014 do obradnej siene na Hviezdoslavovej ulici 48 darcov, ktorí darovali krv štyridsať až stokrát, aby im udelil zlatú a diamantovú plaketu Dr. Jana Janského a medailu prof. Kňazovického. Na slávnosti boli prítomné námestníčka primátora mesta Košice Renáta Lenártová, predsedníčka ÚzS SČK Košice-mesto Iveta Marinová, ako aj ďalšie zástupkyne SČK a transfúziologických oddelení zdravotníckych zariadení v meste.

Milá udalosť sa, ako tradične, konala aj za účasti železiarov, ktorí sú dlhé roky bohatou zásobárňou darcov v meste.

Najvyššie ocenenie Slovenského Červeného kríža, medailu profesora Jána Kňazovického za stonásobné darovanie krvi, si prevzal aj druhý tavič vysokej pece č. 1 v divíznom závode Vysoké pece František Varga. Ako nám prezradil, cesta od diamantovej plakety ku Kňazovického medaile mu trvala päť rokov. "Ešte som neskončil," s úsmevom poznamenal. "Kým budem môcť, budem sa snažiť krv dávať aj naďalej. A dúfam, že spolu so mnou aj môj syn, ktorý je tohtoročný prvodarca. Škoda, že sa k nám už nemôže pripojiť aj dcéra, ktorá si však môže k dobru pripísať tri odbery," prezradil vysokopeciar.

O dvadsať odberov krvi menej má na konte prvý tavič oceliarne 1 v divíznom závode Oceliareň Ivan Rajduga. Zo slávnosti, kde si prevzal diamantovú plaketu MUDr. Jana Janského, sa ponáhľal do nočnej zmeny, stihol nám však povedať, že darcovstvo krvi má v ich rodine tradíciu . "Bol to otec, ktorý ma priviedol na transfúziológiu. A nielen mňa, ale aj mojich dvoch bratov – dvojičky," uviedol. Rajdugovcov spája ešte jedna vec. Všetci našli uplatnenie v železiarňach. "Mám to tak vyrátané, že o päť rokov by som mohol ašpirovať na Kňazovického medailu," usmial sa I. Rajduga pri odpovedi na otázku, či bude v dobročinnosti pokračovať. "Stalo sa, že mi z nemocnice telefonovali domov, že urgentne potrebujú moju krv, asi dvakrát som daroval krv aj do detských vakov a stalo sa i to, že ma z čakárne do ambulancie zobrali prednostne, lebo potrebovali práve moju krvnú skupinu..." Komu konkrétnemu sa nedozvedel. Odmenou je pre neho vedomie, že pomohol.

Medailu prof. Kňazovického si prevzali Košičania: Tomáš Bálint, Milan Halász, Milan Kováč, Ján Lancoš, Vladimír Putnoki, František Varga.

Diamantová plaketa MUDr. J. Janského za 80 odberov patrí týmto darcom v meste: Juraj Demeter, František Gergely, Marián Kireš, Stanislav Korl, Stanislav Krivjanský, Barnabáš Majoroš, Ladislav Putnoky, Ivan Rajduga.

Zlatú plaketu MUDr. J. Janského za 40 odberov získali: Juraj Adam, Michal Balint, Norbert Balogh, Marcel Beer, Róbert Beneš, Peter Berinšter, Viktor Borovský, Igor Brezovský, Jozef Compľ, Pavol Dura, Milan Fecko, Peter Filčík, Pavol Grega, Peter Hudač, Marián Kazík, Jozef Kocelko, Peter Liba, Jozef Mačala, Peter Pietraszek, Silvester Sabol, Ján Sakáč, Vladimír Seman, Richard Senčák, Jaroslav Sijka, Peter Smižanský, Martin Struk, Pavol Šutor, Róbert Tandlich, Štefan Toma, Ľubomír Tomáš, Miroslav Vrábel, Martin Vyrostko, Marián Weber a Gejza Zeman.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...