Vyhľadávanie:

Odhaľuje riziká, ktoré iným unikajú

Odhaľuje riziká, ktoré iným unikajú

Augustovým šampiónom bezpečnosti práce je Peter Benedik

Keď pred deviatimi rokmi nastúpil do fabriky, stal sa rušňovodičom. Neskôr mu ponúkli pozíciu predáka technickej dopravy i zmenového majstra, dnes pôsobí ako koordinátor dopravného úseku oceliarne, ktorý má pod palcom prepravu brám a železného šrotu. Upísal sa náročnej robote, no popri nej stihol vyštudovať strojnícku fakultu, odbor bezpečnosť technických systémov. Dopravár Peter Benedik je od augusta šampiónom OBP. A na dôležitosť, ktorá sa pripisuje bezpečnosti vo fabrike má jednoznačný názor.

„Bezpečnosť je kvôli ochrane zamestnancov podľa mňa veľmi dôležitá. Nie je to len zásluha jedného človeka, ale je to tímová práca. V našej prevádzke sú v tejto oblasti veľkou oporou aj vedúci prevádzky Ladislav Kavecký a zmenoví majstri, ktorí ťahajú za jeden povraz. Pokiaľ by sa povraz pretrhol, nedosahovali by sme lepšie výsledky,“ mieni Peter Benedik. Na otázku, či sa podľa neho  dá skutočne predísť každému úrazu poznamenáva: „Pri predchádzaní úrazov a nežiaducich udalostí  zohráva veľkú rolu dodržiavanie predpisov. Niekedy stačí malé zaváhanie a behom sekundy  môže dôjsť ku katastrofe. Zamestnanci by si mali skutočne uvedomiť, že pracujú v ťažkom priemysle, kde každé zaváhanie má vážne následky. Preto je potrebné  najprv sa zamyslieť, čo idem robiť, aké riziká a nebezpečenstvá mi hrozia, a až potom sa pustiť do práce.“ Vraví tiež, že v robote  dodržiava bezpečnostné predpisy, aby bol príkladom aj pre ostatných kolegov. Dodáva, že niektoré bezpečnostné návyky si preniesol aj do súkromného života.

Peter Benedik titul Šampión OBP získal za podiel na viacerých  aktivitách a projektoch v oblasti ochrany a bezpečnosti pri práci. Jeho nadriadení ho na ocenenie nominovali za to, že dlhodobo rieši otázku bezpečnosti v prevádzke, že odhaľuje riziká, ktoré iným unikajú a okamžite rieši  nápravu. Projekt rekonštrukcie  pomocného pultu na stavadle 22 je toho dôkazom. O čom v ňom išlo?

„Na stavadle 22 bol už pomocný pult na stavanie výhybiek zastaraný,“ približuje pozadie problému i jeho riešenie Peter Benedik. „Keď potreboval predák technologickej dopravy postaviť posunujúcu cestu, nevedel odkontrolovať, či je výhybka na zamýšľaný posun správne otočená. Jednoducho, nebol si istý, či pôjde posun na správnu koľaj, či nehrozí vykoľajenie, ktoré by mohlo spôsobiť úraz. Po rekonštrukcii pomocného pultu vie predák pohľadom zistiť správne postavenie posunujúcej cesty a zaistenie bezpečnosti zamestnancov.“

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...