Vyhľadávanie:

"Odnášam si veľa zážitkov"

"Odnášam si veľa zážitkov"

Veľvyslanec USA Vincent Obsitnik končí svoje pôsobenie na Slovensku

Po viac ako ročnom pôsobení na Slovensku sa veľvyslanec USA Vincent Obsitnik vracia do Spojených štátov. Predstaviteľ odchádzajúceho amerického prezidenta Georgea Busha má slovenské korene. Narodil sa v obci Moravany a jeho otec vyrastal v obci Adidovce pri Humennom. Veľvyslanec hovorí po slovensky a k našej krajine má srdečný a blízky vzťah. Tlmočil ho i na minulotýždňovom stretnutí s novinármi v Košiciach pri príležitosti končiacej sa misie na Slovensku. "Mám na Slovensko pekné spomienky a odnášam si veľa zážitkov," uviedol.

Za najväčší označil zrušenie vízovej povinnosti pri cestách Slovákov do USA, ale i sprevádzanie prezidenta SR Ivana Gašparoviča pri jeho ceste do Washingtonu, kladenie vencov k pomníku SNP v Banskej Bystrici, či aktívnu účasť na košickom Medzinárodnom maratóne mieru. Pri hodnotení vzťahov medzi oboma krajinami načrel V. Obsitnik aj do histórie. Spomenul význam podpísania Pittsburskej dohody v roku 1918, účasť amerických vojakov v 2. svetovej vojne, ale i obdobie studenej vojny a úsilie Američanov prispieť k pádu komunizmu v Európe. Mnohí verili, konštatoval, že tým zlomovým rokom v Československu bude rok 1968, stalo sa tak však až o dve desaťročia neskôr, v roku 1989. "Keď Slovensko získalo v roku 1993 nezávislosť, Spojené štáty vynaložili takmer 380 miliónov dolárov na to, aby pomohli v krajine nastoliť demokraciu a prebudovať slovenskú armádu. Významná je," uviedol veľvyslanec, "aj pomoc v ekonomickej oblasti. Americké spoločnosti investovali na Slovensku štyri miliardy dolárov a vytvorili 50 tisíc pracovných miest. Verím," dodal, "že na Slovensko bude prichádzať viac investorov, na to, aby ich lákalo, však musí krajina a vláda vytvoriť vhodné podnikateľské prostredie." V tej súvislosti poukázal najmä na boj s korupciou, ktorá, dodal, nie je len slovenským, ale celosvetovým problémom, o čom svedčí aj nedávne zatknutie guvernéra štátu Illinois Blagojevicha.

Vincenta Obsitnika čakala ďalší deň návšteva komunitného centra pre Rómov v Petrovanoch, ktoré zriadila mimovládna organizácia Človek v núdzi a ktoré finančne podporilo Veľvyslanectvo USA v SR, preto neobišiel ani problematiku rómskej menšiny. Konštatoval, že je dôležité, aby sa Slovensko odhodlalo urobiť čo najviac pri riešení otázok tejto menšiny, najmä v oblasti vzdelávania.

Odchádzajúci veľvyslanec prezradil i to, že na Slovensku zanecháva rodokmeň adidovskej vetvy, ktorá odišla do USA. "Odovzdal som ho starostovi Adidoviec, aby vedeli, kto sú Obsitnikovci," dodal s úsmevom na margo niekoľkometrového dokumentu. Do Spojených štátov sa vracia aj ako čestný občan Moravian. O svojom ďalšom pôsobení ešte nemá predstavu, najskôr, naznačil, bude trochu oddychovať.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...