Vyhľadávanie:

Odohrali vyše 2 900 koncertov

Odohrali vyše 2 900 koncertov

Košická filharmónia si pripomína štyridsať rokov od prvého koncertu

Štyridsať rokov od prvého koncertu si Štátna filharmónia Košice (ŠfK) pripomenie dnes, 16. apríla, v Dome umenia slávnostným koncertom. Hoci nezaznejú rovnaké melódie ako pred štyridsiatimi rokmi, rovnaká je skladba autorov hudby. Sálu rozozvučia Ján Cikker (Talianska baletná hudba), Ferenc Liszt (Legenda o sv. Františkovi z Assisi), Joseph Haydn (Koncert pre husle a orchester č. 1 C dur) a Ludwig van Beethoven (Symfónia č. 3 Es dur Eroica). Za dirigentský pult sa postaví výborný český dirigent, šéfdirigent orchestra Filharmonie Brno, Petr Altrichter. Sólo na husle bude mať slovenský huslista Juraj Čižmarovič.

Štátnu filharmóniu Košice založili v roku 1968 a prvý koncert novovzniknutého telesa pod vedením vtedajšieho šéfdirigenta Bystríka Režuchu sa uskutočnil 16. apríla 1969. Košická filharmónia v krátkom čase získala uznanie odborníkov i verejnosti a stala sa jedným z popredných reprezentantov slovenského interpretačného umenia doma i v zahraničí. Za štyridsať rokov absolvovala viac ako 2 900 koncertov po celom svete.

Pri príležitosti jubilea pripravil režisér Pavol Pekarčík propagačné DVD o štyridsiatke košickej filharmónie. Ako dokumentarista sa v 20-minútovom filme snažil zachytiť život jednej hudobníckej generácie cez život spoločnosti. Hudobníci rozprávajú o premenách spoločnosti, o tom, ako ich vnímali oni a ako sa odrazili na ich životoch. Nechýbajú zaujímavé archívne snímky, ale i autentické situácie, napríklad zo skúšky orchestra z dirigentom.

Viac o výročí si budete môcť prečítať v špeciálnej brožúrke, ktorú Štátna filharmónia pripravuje spolu s katalógom všetkých nahrávok. Súčasťou tohto materiálu bude aj už spomínané DVD.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...