Vyhľadávanie:

Oslavy v kruhu priateľov divadelného umenia

Oslavy v kruhu priateľov divadelného umenia

Štátne divadlo Košice má šesťdesiat rokov

Dve významné udalosti si v priebehu jedného roka pripomínajú košickí divadelníci. Vlani to bolo osemdesiat rokov od založenia prvého slovenského profesionálneho divadla na území mesta a o niekoľko dní to bude šesťdesiate výročie vzniku nového profesionálneho divadla pod názvom Východoslovenské národné divadlo. Názov Štátne divadlo nesie od roku 1955. Pri príležitosti jubilea pripravilo divadlo viacero zaujímavých podujatí. Uskutočnia sa v dňoch 11. až 18. septembra v Košiciach.

Úvod bude patriť hosťom. Košičanom sa predstavia divadlá z Prešova a Spišskej Novej Vsi. Prešovské Divadlo Alexandra Duchnoviča odohrá 11. septembra v Historickej budove inscenáciu na motívy svetoznámeho klasického diela Fiodora Michajloviča Dostojevského Idiot. Hneď ďalší deň to bude najstaršia slovenská veselohra Kocúrkovo od Jána Chalupku. Návštevníkom ponúknu svoje stvárnenie hry divadelníci zo Spišského divadla. Azda už len pre zaujímavosť - 22. augusta uplynulo 175 rokov od prvého uvedenia hry a počiatkov slovenského divadla. Hereckým koncertom známej herečky Kvety Stražanovej, ktorá pôsobí v Divadle Jonáša Záborského v Prešove, bude bezpochyby jej účinkovanie v hre Tennessee Williamsa Nedeľa pre bolesť ako stvorená. Príbeh štyroch žien o ich najtajnejších snoch a nenaplnených predstavách o živote a láske je na programe 13. septembra.

Oslavy sa divadelníci rozhodli spojiť aj s dobrou vecou a na 14. septembra pripravili v spolupráci s Detskou fakultnou nemocnicou v Košiciach benefičný koncert pod názvom Pätnásť rokov ľudskosti. Výťažok z predaja vstupeniek venujú na zakúpenie EEG prístroja pre detské neurologické oddelenie DFN v Košiciach.

Milovníci operiet a muzikálových melódií sa môžu tešiť na pekné popoludnie vo štvrtok 15. septembra. Na Hlavnej ulici pred Immaculatou si budú môcť vypočuť zmes nikdy nestarnúcich melódií v podaní košických umelcov. Program sa začína o 15.-tej hodine. Gro osláv sa sústredí na 16. septembra. Popoludní o pol piatej sa uskutoční vo Východoslovenskom múzeu na Námestí Maratóna mieru vernisáž výstavy Divadlo - VÁŠEŇ, TELO, HLAS. Ako informoval novinárov riaditeľ ŠDK Peter Himič, ide o najväčšiu a najkomplexnejšiu divadelnú udalosť roka 2005 pripravenú v spolupráci s Divadelným ústavom Bratislava. Výstava je dokumentáciou divadla jedného storočia v srdci Európy. S dejinami "svojho" divadla sa však budú môcť oboznámiť aj ich návštevníci priamo v budovách. v ktorých majú domovské scény. V ŠDK, v Thálii či Bábkovom divadle.

Kto prechádza okolo budovy na Hlavnej ulici, v ktorej sídli Malá scéna, určite si všimol čulý stavebný ruch. Túto krásnu secesnú budovu z roku 1903 rekonštruujú, aby sa už čoskoro ukázala v plnej kráse. Jej využitie sa po obnove rozšíri. Okrem divadelníkov tu bude Informačné centrum a neskôr i štýlová kaviareň. Divadelníci symbolické otvorenie Informačného centra, na vzniku ktorého sa spolupodieľa mesto Košice, spoja s prezentáciu knihy vydanej pri príležitosti osláv 60. výročia vzniku Štátneho divadla. Publikáciu budú krstiť 16. septembra o osemnástej hodine.

Galaprogram je pripravený v Historickej budove o devätnástej hodine. Program Dedičstvo a dediči bude retrospektívnou spomienkou na uplynulé desaťročia. Medzi účinkujúcimi sa objavia aj viaceré známe osobnosti košickej divadelnej scény. Účasť potvrdilo doteraz približne štyridsať umelcov, ktorí pôsobili v našom meste. Sú medzi nimi Ján Bzdúch, Peter Macko, Gizela Veclová, alebo Andrej Hryc, Silvia Turbová, Eduard Vítek, režisér Peter Opálený a ďalší umelci.

Premiérovým predstavením, ktoré zároveň otvára divadelnú sezónu 2005/ 2006, bude na Malej scéne inscenácia monodrámy súčasného slovenského autora, Košičana Karola Horáka Spätné zrkadlo. Sugestívny príbeh ženy, ktorá odchádza do zahraničia, stvárňuje Alena Ďuránová. Premiéra sa uskutoční 17. septembra o 19.00 hodine.

A aké by to boli oslavy, keby sa v nich nenašlo niečo špeciálne pre deti. V nedeľu 18. septembra na nich o 14.30 hod. čaká v Historickej budove rozprávka Pinocchio.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...