Vyhľadávanie:

Pátrač Tino spoznáva

Pátrač Tino spoznáva

Medzi organizácie, ktoré v tohtoročnom grantovom programe spoločnosti U. S. Steel Košice Spoločne pre región získali podporu na realizáciu svojho projektu, patrí aj Občianske združenie Pimpollo. Pátrač Tino dostal šancu nezastať, ale pokračovať v svojom bádaní ďalej.

Pátrač Tino spoznáva je zábavno-vzdelávacia hra pre deti, ich rodičov a učiteľov - jednoducho pre všetkých, ktorí majú radi dobrodružné výpravy za poznaním,“ vysvetľuje koordinátorka projektu Lucia Miklošová. „Cieľom je zvyšovanie povedomia o významných a zaujímavých miestach, spoznávanie okolia hravou a dobrodružnou formou, lokálpatriotizmus. Pátrač Tino je malý zvedavý chlapec, ktorý do všetkého strká svoj nos. V Košiciach mu robí spoločnosť zvedavá kamarátka Pimpolína. Všetky deti sa rady hrajú a pri tejto hre si ani neuvedomujú, že sa vzdelávajú. Dychtia po nových úlohách, ktoré sú primerane náročné ich veku, sú súťaživé a motivuje ich pekná odmena na konci hry. Po skončení pátrania im v ruke ostáva nielen zaujímavá odmena, ale aj diplom a brožúrka, ku ktorej sa môžu kedykoľvek vrátiť.“ Zámerom projektu je teda zvyšovanie povedomia o významných alebo zaujímavých miestach, spoznávanie okolia hravou, dobrodružnou a zážitkovou formou, zmysluplné strávenie voľného času. „Len aktívnym spoznávaním svojho okolia je možné získať vzťah k vlastnej kultúre, tradíciám a záujem pokračovať v tomto objavovaní ďalej. A Pátrač Tino toto všetko spája do jedného krásneho celku.“

Do projektu sa v Košiciach i v Bratislave od čias jeho existencie  úspešne zapojilo niekoľko tisíc detí z  materských a základných škôl. Jeho autorku, Danu Poliačkovú, ktorá Tina vymyslela počas svojej materskej dovolenky ako aktivitu pre svoje deti, to iste veľmi teší. Personálne sa projektu venujú dobrovoľníci, ktorí oslovujú školy a komunikujú s učiteľmi, pričom dôležitým členom tímu je animátor - chlapec pátrač Tino. Zamestnanci USSK manželia Drenčákovci pomáhajú pri balení balíčkov  a príprave odmien pre deti , ktoré sú do projektu zapojené.

Hra pokračuje v každom školskom roku,  a to buď s novými skupinkami detí alebo s novými úlohami pre tých, ktorí sa budú chcieť do hry zapojiť znovu. Niektoré deti, ale aj celé triedy, to už urobili opakovane, jednoducho chceli v tomto dobrodružnom pátraní a vzdelávaní pokračovať ďalej. Preto je každý rok k dispozícii minimálne jedna nová brožúrka. Jej téma korešponduje aj s odporúčaniami učiteľov, ktorí už v projekte sú a plánujú ho zakomponovať do vyučovacieho procesu.

Vyučovanie takouto zážitkovou formou sa stáva pre deti atraktívnejšie. Na základe predchádzajúcich pozitívnych skúseností zúčastnené školy uzatvárajú medzi sebou dlhodobé partnerstvá. Do konca tohto kalendárneho roka ešte zorganizujeme stretnutie pre učiteľov, na ktorom im predstavíme novú brožúrku a staršie brožúrky v novom dizajne. Čaká nás ešte vyhodnotenie obrázkov od detí, ktoré sa zapojili od výtvarnej súťaže Môj kamoš Tino,“ informuje Lucia Miklošová a spoločnosti U. S. Steel Košice odkazuje: „Vážime si podporu nášho projektu. Vďaka nej môžeme  dať našim brožúrkam nový šat.  Páči sa nám idea, že program Spoločne pre región pomáha aj malým združeniam a organizáciám a malým projektom v tomto regióne.“

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...