Vyhľadávanie:

Po informácie do živej knižnice

Po informácie do živej knižnice

V mestečku povolaní o výbere profesie a plánovaní budúcnosti

Priestory Detského mesta povolaní, ktoré možno nájsť na druhom poschodí obchodného centra Aupark, ožili vo štvrtok 22. marca 2018 predpoludním detskou vravou viac než inokedy. Desiatky ôsmakov základných škôl z nášho mesta, ale aj z jeho okolia sem priviedla možnosť získať viac informácií nielen o celom rade rôznych povolaní, ktorým by sa mohli a poniektorí aj chceli v dospelosti venovať, ale aj čo to o školách, ktoré ich môžu na vysnenú profesiu pripraviť. Podujatie, ktoré organizátori nazvali Čím chceš byť – Tematický deň so živou knižnicou o výbere povolania a plánovania budúcnosti, si však nenechali ujsť, ako sme sa presvedčili, ani žiaci nižších ročníkov...

Program so súborom rôznych aktivít zameraných na jednotlivé zložky kariérneho poradenstva nesporne zaujal. A nepochybne prispel k uľahčeniu výberu budúceho povolania alebo aspoň k rozšíreniu obzoru v tomto smere. Ak by ste pred obedom zavítali aj vy k domčeku spoločnosti U. S. Steel Košice, ktorá v ňom spolu so Strednou odbornou školou Košice – Šaca prezentuje už od decembra minulého roku hutu i ponuku  študijných a učebných odborov partnerskej školy, a to i prostredníctvom zaujímavej zábavnej a poučnej interaktívnej expozície, museli by ste si chvíľu na rozhovor so „živou knihou“ – tejto úlohy sa chopil Dušan Malindžák z útvaru Nábor a výber,  počkať.  Pol hodinka, ktorú mali desaťčlenné skupinky ôsmakov na osobnú debatu s naším kolegom z ľudských zdrojov o každodennej práci vo fabrike, zameraní profesie hutník operátor, či na kladenie zvedavých otázok, a bolo ich veru dosť, niekedy nestačila. Aj skeptici by boli prekvapení, koľko toho školáci o železiarňach vedia. Viacerí, pravda, poznajú jej základný výrobný program aj od svojich rodičov, ktorí v hute pracujú. Ktovie, možno sa  o pár rokov stanú našimi kolegami. Mnohí z chlapcov, ktorí domček povolaní košickej oceliarne navštívili, totiž ani zamak netajili, že si už tú svoju strednú školu vybrali. Od budúceho školského roka by radi „zarezávali“ práve v tej šačianskej. „My sme už prihlášku do Šace v „základke“ odovzdali. Bavia ma počítače i majstrovanie, chcel by som študovať za programátora,“ suverénne nám dal vedieť spomedzi ostatných návštevníkov Dávid.

 

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...