Vyhľadávanie:

Po voľných miestach sa zaprášilo

Po voľných miestach sa zaprášilo

U. S. Steel pre KOŠICE

Dobrovoľníci budú pokračovať v načatej práci v geriatrickom ústavec

Ani sa nechce veriť, že ešte pred rokom vyzeralo priestranstvo pri Vysokošpecializovanom odbornom ústave geriatrickom sv. Lukáša na Strojárenskej ulici v Košiciach podobne ako dvor jeho najbližšieho suseda. Opustene a zanedbane. Dnes je tu malá oáza pokoja - kúsok zelene s lavičkami a upravenými chodníkmi. O nový vzhľad parčíka, ktorý spríjemňuje pobyt starkým, ale i náhodným okoloidúcim, sa postarali ruky dobrovoľníkov počas minuloročnej májovej brigádnickej soboty. Vynovený vzhľad získala aj terasa. "V lete tu radi posedávali naši klienti, chodievali sem tiež so svojimi blízkymi, ktorí ich prišli navštíviť a priestor využívali aj rehabilitační pracovníci na nácvik chôdze zdatnejších pacientov," hovorí námestníčka ústavu pre ošetrovateľstvo Tatiana Turoková. Dodajme ešte, že dobrovoľníci sa postarali o vyčistenie zábradlia terasy od hrdze a nový náter.

Aj keď sa domáci usilovali po troške vo zveľaďovaní pokračovať aj priebehu roka, roboty je ešte stále dosť. "Na podpornom múriku terasy potrebujeme strhnúť zamoknutú omietku, nahradiť ju novou a stenu aj namaľovať," približuje plány počas obhliadky priestorov budovy riaditeľ geriatrického ústavu Peter Pavlov. "Chceme tiež osadiť ďalšie lavičky v parčíku a pokračovať v záhradníckej činnosti - upraviť kríky v okolí budovy, pokosiť trávu a priestor vyčistiť. Nový náter potrebuje aj zábradlie pri vchode do ambulantnej časti ústavu." Čata roboty chtivých sa uživí aj vo vnútornom dvore objektu pri odpratávaní stavebného a iného odpadu.

A čo ak bude pršať? Alternatívou pre nevľúdne počasie je robota v suteréne budovy. "Po stavebných úpravách tu ostali ešte zvyšky kúpeľňových buniek a iné sutiny, ktoré treba odstrániť. Mohli by sme namaľovať aj steny chodieb," ukazuje P. Pavlov. "Zruční muži si prídu na svoje pri nenáročných opravách mechanických postelí." Do skladu sa dostali po tom, čo pacienti dostali nové hydraulicky ovládateľné postele. Po skompletizovaní by tie staré ústav napríklad mohol požičiavať pacientom na domáce použitie.

Vlani sa na geriatrii zišla výborná partia železiarov. Pozitívne naladení s chuťou pracovať. Určite sa nedajú zahanbiť ani tohtoroční dobrovoľníci.

Poznámka: O tom, že železiari chcú pomôcť, svedčí už teraz veľký záujem o dobrovoľnícku sobotu. Ak vás zaujala práve aktivita v geriatrickom ústave, musíme vás trochu sklamať. Kapacita (20 dobrovoľníkov) je už vyčerpaná. Nech vás to však neodradí, pomôcť môžete aj inde. Platí však - "kto skôr príde, skôr melie". Rýchle si preto prečítajte zoznam ďalších aktivít a ak vás niektorá zaujala, vyplňte priloženú prihlášku buď v Oceli východu alebo na intranete.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...