Vyhľadávanie:

Podujatie ozvláštni aj multimediálny projekt

Podujatie ozvláštni aj multimediálny projekt

53. ročník KHJ ponúkne vrcholné hudobné diela v podaní vynikajúcich umelcov

53. ročník Košickej hudobnej jari (KHJ), ktorého generálnym partnerom je spoločnosť U. S. Steel Košice, ponúkne milovníkom vážnej hudby vrcholné diela klasickej hudby v interpretácii umelcov európskej úrovne, niekoľko koncertov starej hudby v nádherných chrámových priestoroch, literárno-hudobný večer s Emíliou Vášáryovou, unikátny multimediálny projekt a mnoho ďalších výnimočných podujatí.

Festival sa dvoma koncertmi pripája k celoslovenskému projektu Storočnica Eugena Suchoňa, ktorým si pripomíname 100. výročie narodenia tohto významného slovenského skladateľa. Na otváracom koncerte KHJ (30. apríla), uvedieme jedno z jeho najreprezentatívnejších diel - Žalm zeme podkarpatskej - v interpretácii Slovenského filharmonického zboru pod dirigentským vedením Petra Vronského. Programová ponuka otváracieho koncertu nesie v sebe isté symbolické posolstvo - popri Suchoňovom Žalme zaznie tiež brilantný Klavírny koncert Es dur Franza Liszta. Sólistami koncertu budú ruský klavirista Sergej Kudriakov a tenorista Michal Lehotský. Obaja patria k najvýraznejším umeleckým osobnostiam mladšej generácie v súčasnej Európe. Unikátna a atraktívna je ponuka druhého symfonického koncertu (14. mája) - jeho súčasťou bude totiž premietanie priamo v koncertnej sále Domu umenia počas koncertu. Videoprojekcia bude súčasťou diela Ottorina Respighiho Chrámové okná. Toto dielo patrí k najpôsobivejšej hudbe prelomu 19. a 20. storočia. V úvode koncertu zaznie podľa mnohých najkrajší violončelový koncert - Koncert pre violončelo a orchester h mol Antonína Dvořáka v interpretácii vynikajúceho Daniela Veisa. Dirigentom tohto multimediálneho projektu bude šéfdirigent symfonického orchestra MÁV Tamás Gál.

Jedinečnú možnosť vypočuť si autentické znenie hudby 17. a 18. storočia ponúkajú koncerty starej hudby. Zážitok štýlovej interpretácie určite umocnia priestory Seminárneho kostola Sv. Antona Paduánskeho, Kostola Sv. Trojice a Michalskej kaplnky. Prvý z koncertov starej hudby (13. mája) ponúkne nádhernú Messe de Minuit francúzskeho skladateľa Charpentiera a popredného majstra starej poľskej hudby Grzegora Gorczyckeho. Lepšie spoznať zobcovú flautu a barokovú hudbu pre tento zaujímavý nastroj umožní komorný koncert Flauto dolce (16. mája) spojený tiež s dvojdňovým interpretačným kurzom v Dome umenia (16. a 17. mája). Posledný z koncertov starej hudby v Michalskej kaplnke (27. mája) bude patriť výnimočnému interpretovi s výnimočným nástrojom - barokovou gitarou. Pierre Laniau - jeden z najlepších hráčov na tento nástroj, okrem toho, že je nositeľom francúzskeho rytierskeho rádu, neustále objavuje a "oživuje" nepublikované skladby obdobia baroka, zakladá a podporuje hudobné školy v Rwande, Guinei, Mongolsku a tiež sirotinec v Togu. Ozdobou festivalu bude vystúpenie prvej dámy slovenského divadla - Emílie Vášáryovej. Spolu s klaviristkou Elenou Letňanovou priblížia v hudbe a listoch výnimočnú osobnosť Frederica Chopina (21. mája). S atraktívnym programom (Enescu, Bruch, Rimskij-Korsakov) sa na 53. ročníku KHJ predstaví hosťujúci orchester z Rumunska - Orchestra Simfonica a Filarmonicii de Stat Oradea (22. mája).

K dielam, ktoré majú silu zmeniť život človeka, určite patrí Nemecké requiem Johannesa Brahmsa. V interpretácii Maďarského filharmonického zboru, sólistov Jiřího Sulženka (bas), Adriany Kohútkovej (soprán) a orchestra Štátnej filharmónie Košice pod vedením jeho šéfdirigenta Jerzyho Swobodu zaznie na záverečnom koncerte festivalu (29. mája).

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...