Vyhľadávanie:

Pomoc druhým považujú za prirodzenú

Pomoc druhým považujú za prirodzenú

Oceňovali bezpríspevkových darcov krvi

Ďalší železiari sa od minulého týždňa môžu pochváliť oceneniami Slovenského Červeného kríža, ktoré získali za dlhoročné bezpríspevkové darcovstvo krvi. V stredu, 9. decembra, sa slávnosť udeľovania medailí profesora Kňazovického a Janského plakiet konala v obradnej sieni Mestskej časti Košice - Staré mesto na Hviezdoslavovej ulici za prítomnosti predstaviteľov Územného spolku Slovenského Červeného kríža (ÚzS SČK) Košice - mesto.

Podpredsedníčka Výkonnej rady ÚzS SČK Košice - mesto Katarína Strmenská v príhovore vyzdvihla šľachetnosť bezpríspevkových darcov krvi a poďakovala sa im za dar krvi, ktorý označila za dar výnimočný a zo všetkých darov najcennejší. Ocenila tiež skutočnosť, že darcovstvo nachádza odozvu aj medzi mladými ľuďmi. Za ostatných päť rokov pribudlo v Košiciach viac ako 5 500 mladých darcov. Z bezmála 580 tohtoročných prvodarcov malo 405 iba osemnásť rokov.

Osobný príklad je najlepší. Mohol by o tom rozprávať aj predák - vedúci posunu expedície rúr v divíznom závode Radiátory a rúry Miroslav Červenák, ktorý si za sto odberov prevzal Medailu prof. MUDr. Jána Kňazovického. V šľapajach otca kráča i dcéra Katka, ktorá ho na slávnosti sprevádzala a tešila sa spolu s ním. Hoci má iba 25 rokov, stihla už šestnásťkrát darovať krv a čoskoro, po ďalších štyroch odberoch, bude držiteľkou striebornej plakety prof. Jana Janského.

"S Katkou sa vlastne moje darcovstvo začalo," rozhovoril sa sympatický železiar, ktorý je firme verný už 25 rokov. "Narodila sa cisárskym rezom, manželka potrebovala krv. Neváhal som ani minútu. Odvtedy chodievam na transfúziológiu pravidelne. Mám dobrý pocit, že niekomu darujem zdravie a život a vlastne vraciam tým aj pomoc, ktorej sa nám dostalo." Pred niekoľkými dňami Miroslav Červenák podstúpil už svoj stodruhý odber krvi a vraví, že pokračovať bude dovtedy, kým bude môcť. "V darcovstve ma podporuje aj manželka, stará sa aj o môj jedálniček, aby som obstál a teší sa spolu so mnou, keď je všetko v poriadku," dodal s úsmevom. Katka Červenáková po prvý raz darovala krv v roku 2003. "Bola som v štvrtom ročníku na strednej škole a bolo to v rámci akcie Študentská kvapka krvi," zaspomínala si. "Odberu som sa nebála, tešila som sa, že môžem pomôcť a vedela som tiež, že aj ocko by bol rád, keby som aspoň raz darovala krv. Navyše, mal narodeniny a z mojej strany to bol taký malý darček pre neho. Bol prekvapený a rád. V júni tohto roku sme sa na odber vybrali spoločne, ocko na svoj stý a ja na pätnásty," prezradila sympatická, dnes už študentka Technickej univerzity v Košiciach.

Medzi tohtoročných diamantových darcov sa zaradil aj 2. tavič vysokej pece č. 1 v divíznom závode Vysoké pece František Varga. "Darcom bol aj môj, dnes už nebohý, otec," rozhovoril sa. "Ja som krv po prvý raz daroval v čase, keď ochorela dcéra mojej sestry. Chcel som jej pomôcť. Odvtedy chodievam na transfúziológiu pravidelne."

Od svojich osemnástich rokov pravidelne daruje krv aj predáčka skladu špeciálneho žiaruvzdorného materiálu v divíznom závode Oceliareň Dana Gogová. Od minulého týždňa je držiteľkou Zlatej plakety profesora Jana Janského za tridsať bezpríspevkových odberov. "Pôvodným povolaním som zdravotníčka a už ako mladá som prichádzala do kontaktu s chorými ľuďmi. Darcovstvo bolo pre mňa teda niečo prirodzené. Navyše, v našej rodine má dlhoročnú tradíciu. Darcami krvi sú sestra, manžel i švagor." Podľa jej názoru je darcov oproti minulosti menej, a to hádam aj preto, že nie sú docenení, konštatovala, ani štátom ani zamestnávateľmi. "Hodnota krvi sa nedá vyčísliť, myslím, že každý zdravý človek by mohol aspoň raz do roka krv darovať, veď nikto nevie, či ju niekedy sám nebude potrebovať," dodala.

Ocenení železiari

Medaila prof. Kňazovického: Miroslav Červenák
Diamantová plaketa prof. Janského: Peter Hojnoš, František Varga
Zlatá plaketa prof. Janského: Ivan Antol, Miroslav Astrab, Jaroslav Bačo, Dušan Bakoň, Tomáš Baltovič, Dana Gogová, Martin Hampachel, Marián Izdenczy, Emil Kováč, Mikuláš Kuštyk, Michal Lazarovský, Stanislav Seman, Miroslav Somoši, František Štefan, Peter Železník.

Ďakovali aj darcom z okresu Košice - vidiek

Po redakčnej uzávierke, včera, 15. decembra, o 15. hodine usporiadal slávnostné odovzdávanie ocenení bezpríspevkovým darcom krvi aj Územný spolok SČK Košice - vidiek. Medzi 114 darcami krvi boli aj 38 železiari, ktorí majú trvalé bydlisko v tomto okrese.
Ocenenia získali:
Medaila prof. Kňazovického: František Mizák
Diamantová plaketa prof. Janského: Ladislav Herpák
Zlatá plaketa prof. Janského: Jozef Bujňák, Jozef Drotár, Ján Gedeon - Katis, Ladislav Haluška, Ladislav Kišeľa, Jozef Mikula, Zoltán Pataky, Patrik Pástor, Miroslav Rega, Július Sabatko, Jaroslav Szabó, Peter Vozár, Jozef Bujňák.
Strieborná plaketa prof. Janského: František Horváth, Michal Džubara, Marcel Blaha, Kamil Feňák, Ladislav Grantner, Marcel Hudák, Vincent Ivan, Erika Kmecová, Alexander Kiss, Peter Klučár, Ľudovít Kočiš, Roland Kováč, Roman Lacko, Branislav Magic, Pavol Merta, Peter Mikula, Tibor Parkanský, Milan Poprocký, Radoslav Rohaľ, Marián Szabó, Gizela Sasáková, Vladimír Tomko, Peter Trejfa.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...