Vyhľadávanie:

Pomôžme nevidiacim a slabozrakým

Pomôžme nevidiacim a slabozrakým

Biela pastelka je celoslovenská celoročná verejná finančná zbierka na podporu ľudí so zrakovým postihnutím. Vyzbierané prostriedky slúžia na financovanie aktivít, ktoré nevidiacim a slabozrakým ľuďom pomáhajú začleniť sa do bežného života. Sú to rôzne špecializované sociálne služby a integračné aktivity, kurzy bezpečnej chôdze s bielou palicou či práce s PC, ale aj aktivity na odstraňovanie architektonických bariér.

Na čo konkrétne sa využili prostriedky zo zbierky 2021 sme sa opýtali Elišky Fričovskej z košickej pobočky Únie nevidiacich a slabozrakých:

„V rámci košického kraja sa minulý rok podarilo vyzbierať krásny výnos 21605,46 €. Prostriedky sú využívané na podporu a pomoc ľuďom so zrakovým postihnutím, pomáhajú dofinancovať naše bezplatné sociálne služby, čo je sociálne poradenstvo a sociálna rehabilitácia. Konkrétne ide napríklad o nácvik chôdze s bielou palicou, čo pre našich klientov znamená väčšiu slobodu a nezávislosť v pohybe. Takisto výučbu Braillovho písma, ale aj nácvik práce s PC či dotykovými telefónmi s hlasovým výstupom či zväčšovacím programom. To všetko dáva našim klientom možnosť samostatne sa dostať k informáciám, byť v spojení s rodinou, využívať rôzne aplikácie prospešné pre život či vrátiť sa do pracovného procesu. Nemenej dôležitou časťou našej práce je tiež obhajoba záujmov a práv ľudí so zrakovým postihnutím, edukácia verejnosti, odstraňovanie architektonických či informačných bariér, a tiež rôzne voľnočasové a záujmové aktivity pripravované s ohľadom na potreby ľudí so zrakovým postihnutím.“

Prostredníctvom zbierky Biela pastelka môžete pomôcť už teraz, a to nasledovne:

  • zaslaním SMS na skrátené číslo 820 s ľubovoľným textom v hodnote 2 € v sieti všetkých operátorov
  • vložením ľubovoľného príspevku na účet Bielej pastelky číslo: SK23 1111 0000 0014 3025 8006
  • on-line darom na webe Chcem darovať - Biela pastelka | Biela pastelka
  • príspevkom cez službu Viamo, vďaka ktorej majú klienti Tatra banky a VÚB banky možnosť prispieť veľmi jednoducho zo svojho mobilu pomocou aplikácie Viamo (hľadajte výzvu Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska)

a samozrejme, v piatok 23. septembra aj

  • ľubovoľným príspevkom do prenosnej pokladničky dobrovoľníkov Bielej pastelky v uliciach slovenských miest a obcí

Biela pastelka je symbolom sveta nevidiacich, kreslí bielu čiaru na tmavej ceste. Ukážme, že my nevidiacich vidíme a dokážeme im pomôcť.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...