Vyhľadávanie:

Pomôžme onkológii!

Pomôžme onkológii!

Na slovíčko s generálnym riaditeľom Východoslovenského onkologického ústavu Alexandrom Berčom

Počet ľudí z najzákernejšou diagnózou každým rokom rastie. Niet rodiny na Slovensku, vravia odborníci, ktorá by sa s ňou nestretla. Riaditeľ Východoslovenského onkologického ústavu v Košiciach Alexander Berč pridáva nelichotivú informáciu. Kým vo vyspelých krajinách, tvrdia štatistické údaje, sa akoby počet pacientov s nádorovým ochorením ustaľoval, v krajinách východnej Európy podľa predpovedí onkológov bude výskyt tohto onemocnenia narastať ešte pätnásť až dvadsať rokov. Fakty sú neúprosné. Na Slovensku podľa odhadov môže na rakovinu ochorieť každý tretí až štvrtý obyvateľ...

Hutníci poskytli už niekoľko dôkazov o tom, že im osud chorých ľudí, dospelých i detí, nie je ľahostajný. Pekným dôkazom je tradícia predvianočných finančných zbierok, do ktorých sa zapájajú vďaka svojmu humánnemu cíteniu. Výťažok z nich už pomohol nejednému zdravotníckemu zariadeniu v našom meste.

Cieľom finančnej zbierky, ktorú sa rozhodlo vyhlásiť vedenie spoločnosti U. S. Steel Košice v tomto roku, je pomôcť Východoslovenskému onkologickému ústavu v Košiciach pri nákupe prístrojov a zariadení, ktoré umožnia skvalitniť náročné operácie nádorových ochorení.

"Vznik nášho ústavu súvisel so zámerom poskytovať pacientom na východe Slovenska, v Košickom i Prešovskom kraji, onkologickú liečbu na najvyššej úrovni, aby za špecializovanými liečebnými postupmi nemuseli chodiť do Národného onkologického ústavu alebo Ústavu sv. Alžbety v hlavnom meste. Fungujeme už piaty rok, zámer sa nám teda podaril. Dnes patríme medzi tri vybrané onkologické ústavy na Slovensku," konštatuje A. Berč, "ktoré nemajú žiadne obmedzenia pri poskytovaní cytostatickej liečby a čo sa týka ožarovania, máme najmodernejšie prístroje. Okrem klinickej a radiačnej onkológie je našou súčasťou i nosno-ušno-krčné a gynekologické oddelenie, ktoré sú zamerané výlučne na operatívu stavov, u ktorých je predpoklad, že by mohlo ísť o nádorové ochorenie. Aj keď nemusí ísť o jeho zhubný variant."

Aj keď ústav disponuje naozaj modernými prístrojmi na ožarovanie, a to najvyššej kvality, horšie je to už s operačnými odbormi, ktoré boli k ústavu delimitované s tým, čo mali. Väčšinou so starou technikou, ktorú bolo treba obnoviť. Postupne sa tak aj deje. Oddelenia majú k dispozícii tri nové operačné postele a ďalšie prístroje, priestory majú v súčasnosti v rukách stavbári, ktorí ich podrobujú dôkladnej rekonštrukcii. S operáciami by sa tu malo opäť začať už začiatkom januára budúceho roku. Kvalitnú techniku tu potrebujú ako soľ. "Veľmi dôležité sú najmä anestéziologické prístroje. Tie pôvodné sú skutočne zastarané, treba ich postupne vymeniť. Jeden sme už kúpili, snažíme sa získať ďalšie. Veľmi radi preto uvítame každú pomoc," hovorí A. Berč.

Pomôžme pri zadovážení dvoch anestéziologických prístrojov a operačného stola!

Prispieť 100 korunami, prípadne inou sumou, môže každý zo zamestnancov spoločnosti U. S. Steel Košice a jej dcérskych spoločností formou zrážky zo mzdy za mesiac november 2007, čo potvrdí svojím podpisom na osobitnom formulári, ktorý bude k dispozícii na každom pracovisku. Podobne ako v predošlých rokoch, aj tentoraz rovnakú sumu, akou bude výťažok zo zbierky, pridá spoločnosť U. S. Steel Košice a Nadácia U. S. Steel Košice, takže sa naša pomoc strojnásobí.

Spoločný dar bude predstaviteľom Východoslovenského onkologického ústavu v Košiciach odovzdaný, ako býva zvykom, na slávnostnom vianočnom benefičnom koncerte, ktorý sa uskutoční v Štátnom divadle Košice večer, 7. decembra 2007. Pomôžme chorým ľuďom a v podstate i sami sebe.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...