Vyhľadávanie:

Posedíme si v parku pri spievajúcej fontáne už počas MMM?

Posedíme si v parku pri spievajúcej fontáne už počas MMM?

Dnes sa v parku pred Národným divadlom Košice konal kontrolný deň k rekonštrukcii a modernizácii spievajúcej fontány.

„V tejto chvíli sme za jednou tretinou, všetky vedenia sú už položené v zemi, pripravujeme sa na inštaláciu svietidiel a technológie vo fontáne. V technickej miestnosti sa inštalujú zariadenia na filtráciu vody, riešime studňu a pomaly začíname dávať do pôvodného stavu aj parčík,“ zhodnotil postup prác Erik Kuzma, projektový manažér zo Správy mestskej zelene Košice.

Riaditeľka Správy Mestskej zelene Košice Marta Popríková: „Je to veľký projekt. Fontána potrebovala rekonštrukciu technológie, pretože už sme nedostali povolenie revízneho technika na jej prevádzku a museli by sme ju odstaviť. Tak sme sa do toho pustili. A po dokončení sa fontána stane skvostom nášho mesta. Bude ešte zaujímavejšia ako plávajúca fontána v Mestskom parku.“  Ešte dodala, že súbežne s rekonštrukciu fontány inštalujú pracovníci Správy mestskej zelene v parku zavlažovanie, ktoré nahradí doterajšie polievanie zelene cisternami.

To, že práce postupujú v súlade s harmonogramom, potvrdil aj Pavol Olejník – asistent stavebného dozoru. Aj keď sa občas vyskytnú nepredvídateľné problémy, darí sa im ich riešiť takpovediac „za pochodu“. Podľa neho už na budúci týždeň sa začne montovať samotná technológia v bazénovom telese.

Kedy?

To je asi najčastejšia otázka, ktorú si v horúcich letných dňoch kladú Košičania, zvyknutí na príjemné posedávanie na lavičkách v parku pri spievajúcej fontáne.

Pavol Olejník aj Marta Popríková sú opatrní optimisti. Rekonštrukcia by sa mohla, podľa nich, skončiť aj troška skôr a Košičania i návštevníci mesta by si mohli pri vynovenej fontáne v krásnom parku posedieť  už počas Medzinárodného maratónu mieru.

Počas MMM by mohla byť fontána v sedem dňovej skúšobnej prevádzke, aby sa ešte pred zimou podarilo „vychytať všetky muchy".

Za fontánou treba vidieť aj hutníkov

Košická spievajúca fontána bola od jej spustenia v roku 1986 veľmi populárnou turistickou atrakciou a stala sa obľúbeným miestom stretnutí mnohých Košičanov.

Bola úplne prvou spievajúcou fontánou v bývalom Československu

Za jej vznikom stál vtedajší primátor mesta Rudolf Schuster. Veľký podiel na jej úspešnej technickej realizácii mali odborníci – naši kolegovia a bývalí kolegovia z VSŽ Košice. A hutníci pomohli aj s financovaním jej terajšej náročnej modernizácie a rekonštrukcie sumou 1 000 000 €.

Bude to najväčšia spievajúca fontána na Slovensku

Fontána bude obsahovať viac ako 750 trysiek, 240 svetiel a 43 čerpadiel. Umožní projekciu na vodnú hmlu, tak ako je to na plávajúcej fontáne v Mestskom parku. Vďaka prepojeniu s Národným divadlom Košice bude možné v reálnom čase prenášať zvuk a obraz z predstavení v divadle priamo na vodnú hmlu.

Podobné fontány sú vybudované v európskych metropolách ako je Budapešť, Varšava či Praha. Tá naša bude v meste druhou multimediálnou, po fontáne v Mestskom parku, pričom umožní nielen projekciu na vodu doplnenú hudbou, ale vďaka LED technológii aj plne farebnú škálu osvetlenia.

   

Pavol Olejník a Marta Popríková by radi videli fontánu v skúšobnej prevádzke už počas Medzinárodného maratónu mieru. Rovnako ako aj Erik Kuzma (na snímke vpravo).

Pracovníci Správy mestskej zelene inštalujú v parku moderné zavlažovanie, ktoré nahradí doterajšie polievanie zelene cisternami.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...