Vyhľadávanie:

Povlak na batérii a príves za Felíciou

Povlak na batérii a príves za Felíciou

Radíme motoristom

Dnes sme si po radu zašli za majiteľom značkového autoservisu v Košiciach Ladislavom Pálom, ktorý vďačne odpovedal na pár otázok motoristov.

· Kúpil som staršie ojazdené vozidlo ročník l997. Po niekoľkých dňoch som pri jeho údržbe zistil, že povrch akumulátora pokrýva bielo-šedá až tyrkysová vrstva. Ako mám postupovať pri odstraňovaní tohto povlaku?
- Ak ste zruční a viete si poradiť sám, akumulátor z automobilu vyberte, jeho povrch mechanicky očisťte a opláchnite približne desaťpercentným sodným roztokom. Osušte kontaktné miesta, doplňte elektrolyt - najlepšie destilovanou vodou - a dobijte továrenskou nabíjačkou. Ak predsa len nemáte potrebné minivybavenie, radšej túto prácu zverte značkovému servisu, ktorý vám určite pomôže a pritom rozhodne, či batéria už nie je náhodou po svojej životnosti.

· Obstaral som si starší obytný príves a zaujíma ma, či ho môžem ťahať za Škodou Felicia l,3?
- Zásadne áno by sme vám povedali, ak by ste vlastnili automobil s vyšším výkonom. Každé auto má v technickom preukaze uvedené, akú hmotnosť prívesu brzdeného a nebrzdeného možno zaň pripojiť. I vaše auto by v prípade silnejšieho motora mohlo ťahať hmotnejší príves. Údaj o tom, aký príves je za vašim vozidlom prípustný, zistíte v technickom preukaze. Auto s objemom motora 1,3 l a s jeho výkonom 45 kW nemôže ťahať rovnako ťažký príves ako off-road so štvorlitrovým motorom. Za vašou škodovkou môžete ťahať len malý prívesný vozík. V opačnom prípade vám hrozí, že si vážne poškodíte motor.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...