Vyhľadávanie:

Práca manažéra je rovnaká kdekoľvek vo svete

Práca manažéra je rovnaká kdekoľvek vo svete

Na otázky Ocele východu odpovedá Anton Lukáč

Anton Lukáč s rodinou počas návštevy Washingtonu.
Anton Lukáč s rodinou počas návštevy Washingtonu.

Anton Lukáč je prvým Slovákom z Košíc, ktorý v USS Corporation zastáva významnú manažérsku funkciu - je riaditeľom Clairton Works. Prostredníctvom e-mailu sme ho požiadali o rozhovor, v dnešnom čísle prinášame jeho odpovede.

· Vraví sa, že v Amerike nie je nič úspešnejšie než úspech. Akým spôsobom môže byť dnes Slovák úspešný v USA ?
Každý z nás má inú definíciu úspechu. Myslím si, že to tak trochu závisí aj od toho, čo človek robí. Všeobecne platí, že Slováci sú známi svojou pracovitostou a vytrvalostou. To im pomáhalo uplatniť sa v minulosti a určite im to neuškodí ani dnes.

· Ktorý moment pred odchodom bol pre vás najťažší? Rozhodnutie, lúčenie alebo snáď balenie?
Nepoznám ľudí, čo sa radi lúčia alebo balia. Vždy som veľa cestoval, balil sa na poslednú chvíľu a snažil sa skrátiť lúčenie na minimum. Je to tak lepšie pre všetkých. Rozhodovanie bolo v mojom prípade veľmi krátke. Pred rokom sa môj odchod oddialil kvôli pripravovaným akvizíciam v Európe. Tentokrát som po krátkej diskusii s rodinou odpovedal na telefonát v priebehu hodiny.

· Aké je to technicky? Čo je nutné zobrať so sebou na pár rokov do Ameriky?
V prvom rade trochu zo všetkého na začiatok, najmä veci, ktoré máte radi. Tu je lacnejšia technika a ošatenie. Potraviny a služby, ktoré sú tu výrazne drahšie, si aj tak so sebou zobrať nemôžete.

· Ako to vnímala rodina? Tešili sa, báli sa, alebo to bola zmes striedavých pocitov?
Asi to druhé. Manželka sa adaptovala veľmi rýchlo, je to skvelá žena. Deti mali obavy z tunajších škôl, ale nakoniec si vedú výborne. Som tomu naozaj rád, pretože pre ich ďalší život bude táto zmena prínosom. Všeobecne, aj keď sa toho veľa v posledných rokoch zmenilo, Slováci sú stále málo mobilní a nezvyknutí cestovať za prácou. Najmä mladí ľudia to však v krátkej budúcnosti určite zmenia, a to Slovensku iba pomôže.

· Kedy je možné povedať, že si už zvykli? Na čo si rodina zvykala ťažko, čo im naopak urobilo ihneď radosť?
Ako-tak sme si už zvykli, aj keď nám stále chýba naša rodina a priatelia zo Slovenska. Nie je to iba fráza, že človek musí byť preč, aby plne pochopil hodnotu toho, čo zanechal. Začiatky tu boli zložité, aj keď sa o nás firma postarala. Veľa vecí tu funguje inak, či už sa to týka zdravotnej starostlivosti, administratívy a podobne. A pokiaľ nemáte americký vodičský preukaz a v banke kreditný rating, a to všetko získate až po nejakom čase, aj jednoduché veci sú komplikovanejšie.

· Ako sa v súčasnosti správajú susedia v mieste vášho bydliska k cudzincom?
Naši susedia nemajú chybu. Sú srdeční a pozorní. Hneď sme si k sebe našli cestu a navzájom si pomáhame. Prvé mesiace strávili deti veľa času spolu, čo im pomohlo adaptovať sa a zlepšiť v angličtine. Vôbec, cudzinci sú tu väčšinou chápaní ako potrebné oživenie komunity. V škole majú deti spolužiakov z Indie, Japonska, Afriky, Číny, a dokonca aj zo Slovenska.

· Je práca manažéra v USA iná? Je ťažké si túto situáciu pre nás predstaviť, ale rešpektovali ihneď kohosi, kto nie je Američan? Koľko rokov by človek musel bývať v USA, aby bol vnímaný ako Američan?
Práca manažéra je v princípe rovnaká kdekoľvek na svete. Technológia je tá istá, iné je iba prostredie a ľudia. Ako som už spomenul, Amerika je veľmi otvorená krajina a nestretnete sa tu s mnohými predsudkami vo vzťahu k cudzincom. Všetko závisí od osobnosti konkrétneho človeka. A ešte niečo, pre mňa bolo najťažšie zapamätat si mená a priradiť k nim ich tváre. Mňa poznali všetci od prvého okamihu, ja som sa trápil podstatne dlhšie.

· Museli ste robiť ťažké rozhodnutia? Môžete spomenúť tie, ktoré sa nerobili ľahko?
Práca manažéra je práca s ľuďmi. Aj najťažšie rozhodnutia sú tie, ktoré sa priamo dotýkajú osudu ľudí...

· Ste prvý Slovák z Košíc v manažérskej funkcii, čo poradíte tým ďalším? Je americké podnikateľské prostredie pripravené na manažment zo zahraničia?
Myslím si, že som na to už nepriamo odpovedal. A čo sa týka rady, nech nehľadajú v Amerike Slovensko, tu ho nenájdu. Čím skôr sa adaptujú na tunajšie podmienky, tým jednoduchšie to budú mať.

· Čo bolo v Košiciach ľahšie?
Komunikacia s ľuďmi.

· Čo bolo v Košiciach ťažšie?
V Amerike sa žije ľahšie. Služby sú tu výrazne lepšie a pokiaľ nemáte hlboko do vrecka a prekonali ste počiatočné starosti, život je tu podstatne jednoduchší.

· Aký je spôsob relaxu v USA? Ostali vám staré zvyky zo Slovenska, ak ste nejaké mali?
V Košiciach som si viac-menej pravidelne zašportoval, zahral futbal, či tenis. Tu mám toho podstane menej. Teraz v zime po víkendoch lyžujeme v neďalekom stredisku a veľmi nás to zaujíma.

· Máte niečo, zvyk, spôsob myslenia, čo by ste si chceli doniesť domov po návrate? Čo by ste ponúkli aj iným.
Vstávam ráno o štvrtej a spať chodím tesne pred polnocou. Život neprespím. Sám na sebe vidím, že sa dá na to zvyknúť.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...