Vyhľadávanie:

Pred chrípkou sa môžeme ubrániť

Pred chrípkou sa môžeme ubrániť

Lekár radí

S chladnejšími jesennými mesiacmi sa začína viac než inokedy hovoriť o chrípke a jej prevencii. Tento rok je však trocha iný. K bežným vírusom chrípky, tzv. sezónnemu typu, typickému pre toto ročné obdobie, pribudol vírus H1N1, alebo tzv. prasacia chrípka.

Vírus H1N1 je špecifický. Vzhľadom na to, že ide o nový typ vírusu, veľká časť populácie nemá voči nemu imunitu a môže ochorieť. Zaujímavou výnimkou sú ľudia nad 65 rokov, ktorí sa pravdepodobne s podobným vírusom stretli v rannom veku a časť z nich má voči nemu imunitu. Vírus H1N1 v súčasnej podobe našťastie spôsobuje u inak zdravej populácie vcelku miernu formu ochorenia, veľmi podobnú bežnej chrípke. Podobne ako bežná chrípka však môže u rizikových jedincov spôsobiť veľmi závažné ochorenie s komplikáciami, ktoré sa môžu skončiť aj smrťou. Oba typy chrípky, bežná aj prasacia, sa šíria predovšetkým kvapôčkovou infekciou (kašľom, kýchaním) pri blízkom kontakte s chorou osobou. Vírusy môžu tiež prežívať od dvoch do ôsmich hodín aj na predmetoch okolo nás. Napríklad na stole, zábradlí, kľučkách, telefóne, PC a podobne a následne pri dotyku nosa alebo úst spôsobiť infekciu.

Aké sú príznaky?
Príznaky oboch typov chrípky sú takmer identické - horúčka, kašeľ, bolesti hrdla, plný nos, bolesti tela, svalov, hlavy, triaška a únava. U časti pacientov s H1N1 vírusom sa môžu objaviť hnačky alebo zvracanie. Na základe príznakov však nie je možné odlíšiť bežnú chrípku od prasacej. Chorý človek môže byť nákazlivý pre svoje okolie jeden deň pred objavením sa príznakov a päť až sedem dní po ich vypuknutí.

Liečba a čo s ňou súvisí
Liečba chrípky je v oboch prípadoch podobná - liečba príznakov, podávanie dostatku tekutín a pokoj na lôžku. Dôležité je zostať doma, vyhýbať sa kontaktu s inými ľuďmi a zabrániť tak šíreniu infekcie. Doma treba zostať minimálne 24 hodín po vymiznutí teploty (bez užívania liekov na jej zníženie) a ostatných príznakov. Typické ochorenie trvá päť až sedem dní. Rizikoví pacienti a pacienti s ťažkým priebehom ochorenia by mali v súvislosti s ďalšou liečbou kontaktovať svojho lekára.

Najdôležitejšia je prevencia
Znížiť riziko prenosu chrípky a chrániť tak svoje zdravie a zdravie svojich najbližších je úlohou každého z nás. Je to možné dosiahnuť dodržiavaním niekoľkých jednoduchých pravidiel správania sa. Tu sú: Ak ste chorý, zostaňte doma, vyhýbajte sa kontaktu s chorými ľuďmi, pri kašli si prikryte ústa a nos vreckovkou a po použití ju zahoďte. Pravidelne si umývajte ruky vodou a mydlom. Ak voda a mydlo nie sú k dispozícii, použite čistiaci prostriedok s obsahom alkoholu. Nedotýkajte sa očí, nosa alebo úst.

Očkovanie proti bežnej chrípke sa už začalo
Očkovanie je účinnou formou prevencie vzniku chrípky. Tento rok budú k dipozícii dva typy vakcíny proti chrípke - bežná (sezónna) a H1N1 (prasacia). Ide o dva rozdielne druhy očkovacej látky. Bežný typ vakcíny nechráni pred H1N1 chrípkou a podobne H1N1 vakcína nechráni pred bežnou chrípkou. Očkovanie proti bežnej chrípke je v súčasnosti k dispozícii pre kohokoľvek, kto má oň záujem a plne ho hradia všetky zdravotné poisťovne. Vakcína proti chrípke H1N1 má byť k dispozícii v tomto roku a bude podávaná podľa pokynov MZ SR.

Najlepší čas na zaočkovanie je od septembra do decembra. K vytvoreniu protilátok dochádza približne o dva-tri týždne. Na očkovanie sa používa mŕtvy vírus chrípky, ktorý nespôsobuje ochorenie. Rizikoví pacienti a záujemcovia o očkovanie môžu kontaktovať svojho lekára, ktorý im vakcínu podá. Svetová zdravotnícka organizácia odporúča zaočkovať aj ľudí nad 59 rokov a chronicky chorých pneumokokovou vakcínou pre komplikácie, ktoré chrípka spôsobuje. Viac informácií o chrípke a odkazy na ďalšie stránky nájdete na intranete.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...