Vyhľadávanie:

Predstavujeme Rehabilitačné stredisko pre ľudí s duševnými poruchami

Predstavujeme Rehabilitačné stredisko pre ľudí s duševnými poruchami

V Charitatívnom stánku USSK mu ako dobrovoľníčky pomohli aj štipendistky, budúca lekárka Malvína Vargová a Sarah Barnová v zastúpení svojej mamy Márie.

Z viacerých neziskových organizácií, ktoré sa v stánku USSK počas košických vianočných trhov prezentujú, si Malvína Vargová vybrala cielene „Združenie príbuzných a priateľov Radosť“, ktorá ponúka služby rehabilitačného strediska pre ľudí s duševnými poruchami. Ako študentka 5. ročníka Lekárskej fakulty UPJŠ v Košiciach si zvolila pre dobrovoľnícku službu zariadenie najbližšie z pohľadu jej budúcej profesie, v ktorom pred časom vykonávala aj prax. Odborníci sa zhodujú, že podiel duševných ochorení rastie a pandémia, pocit izolovanosti a strata kontaktu tento trend ešte urýchlila.

Malvína vysvetľuje: „Toto zariadenie slúži pre celé mesto Košice a svoju činnosť vykonáva vďaka spolupodieľaniu sa Košického samosprávneho kraja na financovaní zariadenia. V rehabilitačnom stredisku je miesto pre 14 klientov duševnými poruchami (schizofrénie, afektívnej poruchy nálady, poruchy osobnosti a správania u dospelých a pre držiteľov preukazu ŤZP) od 18 rokov. Sociálna služba im je poskytovaná ambulantnou formou v pracovných dňoch. V súčasnosti si podali žiadosť na rozšírenie kapacity zariadenia. Odborný personál ku klientom pristupuje priateľsky, s empatiou, porozumením a s ohľadom na individualitu a stupeň postihu každého z nich. Hlavným cieľom zariadenia je pomôcť klientom prekonať osobné  a sociálne dôsledky ťažkého zdravotného postihnutia, podporovať u klientov výdrž, odvahu, schopnosť sústredenia sa na pracovnú činnosť, v komunite ich naučiť prijať a dávať pomoc, až po schopnosť naučiť sa samostatne žiť.“

Združenie prezentovalo svoju činnosť a ponúkalo drobné vianočné dekorácie za dobrovoľný príspevok v stánku USSK 12. decembra. Ak ste sa pri ňom nestihli zastaviť, pozývajú na Vianočné trhy ku fontáne na KVP aj v piatok 16.12.2022.

Podobne ako Malvína sa tomuto združeniu rozhodla pomôcť aj Mária Barnová, ktorá pracuje ako manažérka projektov na úseku GM pre transformáciu údržby a podporu výroby. Zastúpila svoju dcéru Sarah, ktorá má nabitý študijný program na Národnom inštitúte aplikovaných vied v Toulouse vo Francúzsku a na Slovensko sa chystá až v lete. Aj pre Máriu bola dobrovoľná služba v stánku veľmi zaujímavá skúsenosť. „Jedna z klientok mi porozprávala, ako úspešne sa jej podarilo opäť sa zaradiť do normálneho života vďaka pomoci strediska. Pri stánku sa zastavilo nie málo ľudí, ktorí sa zaujímali o toto združenie a zároveň prispeli dobrovoľným príspevkom za krásne vianočné ozdoby, ktoré klienti ručne vyrábali. Zo všetkých mi nedá nespomenúť malé dievčatko, ktoré sa k nášmu stánku vrátilo asi 4-krát, aby ešte kúpilo ručne vyrábaného malého snehuliačika svoju kamarátovi. Bolo to veľmi krásne a dojemné, ale zároveň aj poučné pre dospelého človeka.“ 

Že najväčší záujem bol práve o zvieratká a hviezdičky ručne vyrobené z látok, potvrdzuje aj Malvína. Starší návštevníci stánku si za dobrovoľný príspevok odniesli anjelov a drevené stromčeky. „Peniaze vyzbierané počas tohto podujatia by chceli využiť na chod zariadenia a výlety pre klientov, ktoré si u nich získali veľkú obľubu a vďaka ktorým sa dokážu lepšie zaradiť do bežného života,“ dodáva.

Malvína i Mária (na fotografii prvá a druhá zľava) sa zhodli, že poskytovať charitatívny stánok neziskovým organizáciám je perfektný projekt, lebo aj tí ľudia, ktorí o ich prospešnej činnosti doteraz nevedeli, sa môžu veľa dozvedieť a podporiť ich.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...