Vyhľadávanie:

Prelet nad hniezdom kukučky

Prelet nad hniezdom kukučky

Premiéra činohry Štátneho divadla Košice

Herci činohry Štátneho divadla Košice sa predstavia v prvej premiére roka v závere tohto týždňa. V piatok, 8. januára a v sobotu, 9. januára, uvedú v Historickej budove ŠDK hru Dale Wassermana Prelet nad hniezdom kukučky.

Románovou predlohou hry je kniha amerického spisovateľa Kena Keseyho (1935 - 2001) Prelet nad kukučím hniezdom. U nás dielo vyšlo pod názvom Bol som dlho preč a mnohí si ho iste pamätajú aj z vynikajúceho filmu svetoznámeho Miloša Formana, ktorý si zaň odniesol Oscara za réžiu. Dielo získalo spolu piatich Oscarov a štyri Zlaté glóbusy. Titulnú úlohu, McMurphyho, bravúrne stvárnil Jack Nicholson.

Ken Kesey študoval na Oregonskej a Standfordovej univerzite a hneď spomínaná prvotina Prelet nad kukučím hniezdom (1962) mu otvorila brány do sveta literatúry. Dej príbehu sa odohráva v ústave pre duševne chorých, ktorých spája spoločný údel podrobenosti. Našli však v sebe odvahu vzoprieť sa nezmyselným zásadám a praktikám ústavu. Na príbehu hrdinov vyhostených spoločnosťou autor vyjadril túžbu po slobode jednotlivca a jeho legitímnom práve na dôstojný život podľa jeho predstáv.

Štátne divadlo Košice siaha po tomto titule po druhý raz. V roku 1985 príbeh z prostredia psychiatrickej liečebne režíroval Miro Procházka, súčasného stvárnenia sa zmocnil Michal Vajdička. Účinkujú Michal Soltész (Randle Patrick McMurphy), Peter Cibula (náčelník Bromden), Dušan Skokan (ošetrovateľ Williams), Dana Košická (vrchná sestra Ratchedová), Katarína Horňáková, Róbert Šudík, Ľubomír Bukový (Billy Bibbit), Juraj Zetyák, Stanislav Pitoňák, Radovan Hudec, Ivan Krúpa, Jozef Úradník, Jozef Horváth, Eugen Libezňuk, Jozef Pantlikáš, Tatiana Poláková, Peter Makranský a Alena Ďuráňová. Preklad Zora a Martin Bútoroví, dramaturgia Alena Lelková, scéna Pavol Andraško, kostýmy Jana Hurtigová.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...