Vyhľadávanie:

Premiér vyzdvihol prínos U. S. Steel Košice pre mesto a región

Premiér vyzdvihol prínos U. S. Steel Košice pre mesto a región

Mikuláš Dzurinda navštívil Košice zavítal do železiarní a prezrel si rozostavaný zimný štadión

Divízny závod Studená valcovňa
Premiér Vlády SR Mikuláš Dzurinda si so záujmom prezrel i niektoré výrobné prevádzky divíznych závodov Studená valcovňa a Zušľachťovne. Zaujímal sa o technológiu výroby i sociálne podmienky zamestnancov. Druhý zľava prezident U. S. Steel Košice Christopher Navetta, vpravo Peter Polyak, riaditeľ divízneho závodu Zušľachťovne.

Prvá cesta premiéra vlády SR Mikuláša Dzurindu počas minulotýždňového pracovného výjazdu do Košíc (18. 11. 2004) viedla do U. S. Steel Košice. Hosťa prijal prezident spoločnosti Christopher Navetta. Po krátkom stretnutí si v sprievode manažérov firmy prezrel niektoré výrobné zariadenia v divíznych závodoch Studená valcovňa a Zušľachťovne. Pristavil sa pri 4-stolicovom tandeme, ktorý po modernizácii vo februári tohto roku vyrába už naplno a osádkam sa darí dosahovať zmenové rekordy vo valcovanej dĺžke materiálu.

Ďalšou zastávkou bola dynamolinka č. 3, ktorú v súčasnosti pripravujú na uvedenie do skúšobnej prevádzky. Premiér sa zaujímal o technológiu výroby nového zariadenia i pracovné podmienky zamestnancov. Oboznámil sa tiež s chodom lakoplastovacej linky a prehliadku využil aj na krátke stretnutie so železiarmi. V kabíne výstupu lakoplastovacej linky sa pozdravil s chlapmi zmeny B Viliamom Karabom, Petrom Bziňákom a Matúšom Farkašom. Pri odchode z výrobnej haly vyslovil M. Dzurinda pochvalné slová na adresu slovenských manažérov.

Ďalšia cesta predsedu vlády SR viedla do Košíc na rozostavaný hokejový štadión. Hosťa privítal primátor mesta Zdenko Trebuľa. V krátkosti priblížil históriu štadióna i problémy s jeho prestavbou v uplynulých rokoch, ktoré súviseli s ekonomickou situáciou VSŽ.

O oživenie výstavby sa, povedal, veľkou mierou pričinila U. S. Steel Košice, ktorá svoje aktivity zamerala aj na rozvoj mesta a regiónu. Firma ako prvá venovala už v roku 2002 na dostavbu štadiónu 42 miliónov korún. Ďalších takmer sto miliónov korún sa podarilo dať dokopy v meste z privátnych zdrojov. Dostavbu štadióna zreálnilo rozhodnutie vlády poskytnúť 250 miliónov korún zo sumy, ktorú U. S. Steel Košice zaplatila na daniach za nadprodukciu. Tridsať miliónov schválilo aj mestské zastupiteľstvo. Na dostavbu multifunkčnej haly je potrebných približne 430 miliónov korún. Primátor vyslovil želanie, aby projektu boli v budúcom období všetci takí prajní. Verí, uviedol, že na budúci rok bude dosť zdrojov na to, aby tento špičkový stánok mohol byť odovzdaný Košičanom i občanom regiónu.

Mikuláš Dzurinda potom otvoril bránu haly zimného štadiónu, ako symbol jeho pokračujúcej výstavby a prezrel si štadión. Kapacita sedenia v hale bude 9500 miest. Z každého miesta bude vidieť na mantinel. Sociálne zázemie budú tvoriť šatne pre domácich hráčov i pre hostí, pre mládežnícky hokej, lóže VIP, reštaurácie a bufety. Ľadová plocha o rozmeroch 60 x 30 metrov bude slúžiť, po úprave, aj na organizovanie iných športov, ktorým vyhovuje takýto rozmer. Dokopy ide o 15 druhov športov. Akustika haly je riešená tak, aby v nej bolo možné poriadať aj niektoré kultúrne podujatia. Po dokončení výstavby bude v okolí haly, postupne, 800 miest na parkovanie. Hala bude spĺňať aj prísne kritériá na bezpečnosť. Z hľadiska rozsahu možno košický zimný štadión porovnávať s ostravskou ČEZ arénou.

Práce na dostavbe pokračujú od októbra a nezastavia sa ani počas zimných mesiacov. Podľa slov Anton Juru, výkonného viceprezidenta U. S. Steel Košice pre strategické implementácie, viceprezidenta HC Košice a zároveň i viceprezidenta občianskeho združenia Košická aréna, obdobie zimy využijú na to, aby celú dostavbu pripravili technicky a projekčne tak, aby v marci 2006 halu dostavali a v máji toho istého roku odovzdali do skúšobnej prevádzky, aby v nej mohli ešte odohrať zápasy play-off sezóny 2005/2006. Hoci žartovne, možno však nie celkom nereálne, zazneli návrhy, aby prvý zápas odohrali medzi sebou tímy Slovenska a USA. Padlo i meno tímu - Pittsburgh Penguins.

Na krátkom brífingu predseda vlády vyzdvihol činnosť U. S. Steel Košice a jej úspechy, vďaka ktorým sa darí aj miestnej komunite a regiónu. Zvlášť sa zmienil o záväzku firmy preinvestovať na jej rozvoj počas desiatich rokov 700 miliónov amerických dolárov. Z tejto sumy oceliari do konca tohto roku vyčerpajú na investície 490 miliónov dolárov. Ocenil profesionalitu manažérov a kvalitnú prácu všetkých zamestnancov, ktorí produkujú kvalitné výrobky. Poďakoval sa prezidentovi Navettovi, tímu železiarov, mestu Košice a všetkým, ktorí sa pričinili o dostavbu zimného štadiónu. Súčasne vyslovil nádej, že bude dokončený v termíne, aby sa Slovensko mohlo uchádzať o majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji. Rozhodnutie vlády pomôcť regiónu označil za veľmi pozitívny moment Christopher Navetta. Teším sa, povedal, na deň, keď na ľadovú plochu vhodíme puk v prvom zápase.

Mikuláš Dzurinda, Zdenko Trebuľa a Christopher Navetta si potom od prezidenta HC Košice Ľubomíra Veme prevzali hokejové dresy s číslami 06 a hokejky s podpismi hráčov košického tímu. Číslo na dresoch symbolizuje rok 2006, rok dostavby zimného štadiónu.

Popoludní premiér besedoval so študentmi Právnickej fakulty UPJŠ. Aj na tomto stretnutí sa pozitívne vyjadril o vynikajúcej práci U. S. Steel, ktorú odvádza pre Slovensko. Súčasne zdôraznil, že mu mimoriadne záleží na odstránení regionálnych rozdielov i na tom, aby sa Košice stali protipólom Bratislavy. Odpovedal na mnohé otázky týkajúce sa zahraničnej politiky Slovenska, reformy školstva i vnútropolitickej situácie. Po stretnutí s rektorom TU Jurajom Sinayom si podvečer zapálením sviečok v centre mesta pripomenul s Košičanmi pätnáste výročie novembrových udalostí 1989.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...