Vyhľadávanie:

Prestupná brána do života

Prestupná brána do života

Prezident Christopher Navetta s manželkou Phyllis medzi chovancami Domova sociálnych služieb na Opatovskej ulici v Košiciach

Deti

"My máme sen, chceme sa dotknúť každého z vás..," niesol sa nežný spev dievčatka na invalidnom vozíku kinosálou Domova sociálnych služieb na Opatovskej ulici. Piesňami a básničkou o túžbach, priateľstve, dôvere, láske a snoch privítali chovanci tohto zariadenia minulý týždeň v stredu medzi sebou prezidenta U. S. Steel Košice Christophera Navettu a jeho manželku Phyllis. Pre hostí, ktorí ich prišli pozdraviť a v čase predvianočnom obdarovať malými darčekmi a sladkosťami, mali pripravený krátky kultúrny program.

"Som rád že vás vidím a že sa usmievate, to zohrieva naše srdcia," prihovoril sa deťom prezident. "V našej spoločnosti sa tešíme, že vám môžeme aspoň trocha pomôcť," povedal a ocenil prácu vychovávateľov a sociálnych pracovníkov domova. "Je to veľmi ťažká práca a to, čo som dnes videl, sa mi veľmi páčilo. Držím vám palce a prajem vám všetkým veľa dobrého a veselé Vianoce."

Otázka budúcnosti a perspektívy mladých ľudí, odchovancov Domova sociálnych služieb na Opatovskej ulici v Košiciach, ktorí po zavŕšení dvadsiateho piateho roku veku musia toto zariadenie opustiť, dlho nedala spávať vedeniu domova i jeho riaditeľovi Ladislavovi Ószovi. Mnohí, telesne či mentálne postihnutí, nemajú kam ísť, nevedia sa sami o seba postarať. Najmä tzv. "štátne deti", ktoré tu vyrastajú odmalička... Zrodila sa myšlienka. Zabezpečiť im chránené bývanie. Trvalo štyri roky, kým začala naberať reálne kontúry.

"Chcieť je jedna vec. Veď všetci vieme, ako sa dnes ťažko zháňajú peniaze," vraví Ladislav Ósz. "Nám sa to však nakoniec podarilo. Získali sme granty z Európskej banky pre obnovu a rozvoj, ktorá prispela 10 miliónmi. Rovnakú sumu sme dostali, na základe zákona, zo štátneho rozpočtu. Rozhodli sme sa vypracovať projektovú dokumentáciu na dve vilky a jeden domček s bezbariérovým bývaním pre telesne postihnutých s kuchynkou, špeciálnymi priestormi a obývačkou. Vo vilkách by malo zasa bývať po šesť až sedem odchovancov. Pomáhať im budú zdravotná sestra a vychovávateľka. So svojimi sociálnymi príspevkami a peniazmi, ktoré im vyčleníme z nášho rozpočtu, budú musieť samostatne hospodáriť - uhrádzať spotrebu tepla, vody, variť si či prať. Samozrejme za asistencie odbornej pracovníčky..."

Nepôjde o stále bývanie. Bude to príprava na samostatný život bez závislosti od pomoci iných. Keď sa "uchytia" a nájdu si prácu, domčeky budú slúžiť zasa iným. Stavebné povolenie je už na svete, výberové konanie na dodávateľa stavebných prác je už skončené. Podľa Ladislava Ósza 18. decembra by sa mala podpísať zmluva. "Domčeky "vyrastú" hneď vedľa domova. Veríme, že na budúci rok o takomto čase už budú stáť."

Spoločnosť U. S. Steel Košice sa rozhodla podporiť tento vynikajúci projekt a darovala domovu štvrť milióna korún na zakúpenie bytového zariadenia do troch domčekov chráneného bývania.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...