Vyhľadávanie:

Príbeh človeka, ktorý prežil hrôzy gulagov

Príbeh človeka, ktorý prežil hrôzy gulagov

Vysokopeciarka Jolana Lacková v úlohe spisovateľky

Predáčka elektroodlučovačov v divíznom závode Vysoké pece Jolana Lacková má nekaždodennú záľubu. Rada píše. A nie je to písanie iba, ako sa vraví, "do zásuvky". V uplynulých dňoch sa na knižnom trhu objavila útla, v poradí už tretia, publikácia železiarky pod názvom Z pekla na Olymp. Príbeh približuje osud Slováka, ktorý na vlastnej koži okúsil hrôzy pracovných táborov v Rusku.

· Ústrednou postavou knihy je Laco. Skutočný človek Ladislav Erban. Ako vznikla myšlienka napísať o ňom knihu?
Spomínaný pán žije v Košiciach a má 83 rokov. Po II. svetovej vojne ho ako dvadsaťročného odvliekli do Sovietskeho zväzu. Zo začiatku mi pripadal jeho životný príbeh neuveriteľný, strašný a neskutočný. Už pri prvom stretnutí som sa utvrdila v tom, že tento skromný a pokorný človek si zaslúži, aby sa o ňom napísalo. Vnímala som to ako zadosťučinenie za hrôzy, ktoré prežil.

· Nakoľko je príbeh fikciou a nakoľko skutočnou udalosťou?
Kniha je napísaná podľa skutočnej udalosti. Ladislav Erban prežil päť rokov v pracovných táboroch - gulagoch a prešiel peklom na zemi. Kým sa mu podarilo dostať späť do Československa, žil ešte ďalších pätnásť rokov v Rusku. Osemdesiat strán knihy opisuje päť rokov prežitých v neľudských podmienkach. Niektoré postavy a situácie príbehu sú vymyslené, ale dej je skutočný.

· Siahli ste pri písaní aj po štúdiu historických dokumentov?
Sama som o gulagoch spočiatku nevedela takmer nič. Hovorí sa o nich oveľa menej ako o koncentračných táboroch. Boli však obrovskou katastrofou. Ľudia v nich hynuli pomalou mučeníckou smrťou, v podmienkach, ktoré človeku neprináležia, nech by bol akokoľvek zlý a spáchal aj ten najhorší zločin.

· Ako dlho trvalo, kým ste knižku napísali?
Knižku som písala takmer dva roky. Musela som si preštudovať mnoho materiálu a kníh z tej doby.

· Z pekla na Olymp nie je vašou literárnou prvotinou. Písaniu sa venujete už roky, predtým ste sporadicky prispievali aj do Ocele východu. Ako ste sa k tejto záľube dostali?
Písanie je pre mňa relax, odpútanie sa od reality. Zo začiatku to boli krátke príbehy a fejtóny. Doteraz mi vyšli dve knihy, Kaplnka a Malé príbehy. Ako som povedala, písanie je pre mňa záľubou a útekom z reality do sveta vlastných predstáv a fantázie.

· Máte v talóne námet na ďalší príbeh? Ak áno, o čom bude?
Lacov príbeh sa končí po prepustení z gulagu. Momentálne už pracujem na pokračovaní jeho životných osudov, ktoré priblížia jeho pätnásťročný život v Rusku.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...