Vyhľadávanie:

Príbehy úspešných adopcií môžu pokračovať

Príbehy úspešných adopcií môžu pokračovať

Domácim miláčikom nemusí byť zviera za stovky eur; stane sa ním aj „najdúch“ bez papierov.

 

Útulok pre zvieratá pri Haniske, ktorý prevádzkuje Únia vzájomnej ľudí a psov, je mnohým hutníkom dobre známy. V rámci našich dobrovoľníckych dní mu pomáhame od roku 2008 a za ten čas sa tam vystriedali desiatky našich zamestnancov a ich rodinných príslušníkov. Jednou z nich je aj Katarína Petra Delinová, štipendistka USSK, ktorá študuje na Fakulte baníctva, ekológie, riadenia a geotechnológií. Naposledy sa do útulku vrátila s pomocnou rukou pred vianočnými sviatkami.

„Košický útulok pre psov navštevujem veľmi rada a aj v toto sviatočné obdobie som sa rozhodla pomôcť aspoň tak, ako je v mojich silách. Do útulku je možné priniesť jedlo pre psíkov, staré oblečenie či deky, a množstvo ďalších vecí, ktoré psom a pracovníkom pomôžu. Taktiež je možné pomôcť aj finančne. K návšteve útulku, samozrejme, patrí aj venčenie, čo určite nezlepší náladu len psíkom, ale aj nám, ľuďom,“ hovorí Katka. Občianske združenie Únia vzájomnej pomoci ľudí a psov v Košiciach podľa nej zohráva kľúčovú úlohu pri záchrane nechcených zvierat, poskytnutí útočiska, veterinárneho ošetrenia a kompletnej starostlivosti o tieto zvieratá. Zároveň organizuje pravidelné výcviky a podujatia pre verejnosť, robí osvetu, hlavne deťom a mládeži. Pre pracovníkov je to fyzicky aj psychicky náročná práca, nakoľko majú nedostatok priestoru na umiestnenie všetkých zvierat,  zháňajú peniaze na veterinárne ošetrenia, koordinujú adopcie a rozvíjajú kampane na pomoc zvieratám. "Vtedy na scénu prichádzame my, obyčajní ľudia, kedy aj malým gestom môžeme zachrániť život."

To sa doslova podarilo viacerým našim kolegyniam a kolegom, ktorí si psíka z útulku adoptovali. Svoje úspešné príbehy nedávno zdieľali viceprezidentka Elena Petrášková, Jana Bernátová aj Ján Bača:

U. S. Steel Košice - Keď jedni opravujú to, čo pokazili druhí (usske.sk)

Teraz niekto z nás môže napísať ďalší úspešný príbeh. Podľa Romany Šerfelovej z ÚVP majú aktuálne na adopciu pripravených 217 psíkov. Na titulnej snímke je jeden z nich, štvorročný Shadow (čítaj šedou), teda „tieň“.

Shadowa pravdepodobne niekto vyhodil pri útulku, kde zmätene behal po ceste,“ hovorí Romana Šerfelová a pokračuje: Shadow bol plachý psík, ktorý nepoznal základné veci, bežné všedné situácie boli preňho neznáme. Bol extrémne plachý, plazil sa, bál sa aj vlastného tieňa. Po niekoľkých mesiacoch starostlivosti zamestnancov útulku sa z neho stal úžasný a charizmatický psík, ktorý každý deň urobil pokrok a niečo nové sa naučil.“

Romana pridáva aj ďalšie charakteristiky Shadowa:

  • K ľudom je úžasný, je to obrovský maznák. Je s každým kamarát už na prvý pohľad a hneď vás privíta s vrtiacim chvostíkom. 
  • Jediný strach, ktorý mu ostal je, že sa zľakne pri prudkých pohyboch a keď niečo buchne, ale ani vtedy neprejavuje žiadnu agresivitu.
  • Hneď po láske k ľuďom má druhú obrovskú lásku, a tou je jedlo :-)
  • Je veľmi učenlivý a za pamlsok urobí čokoľvek, takže tréning so Shadowom je zábava. 
  • Hračky ho zaujímajú len občas, a keď už predsa, tak jeho cieľom je ich úplne „zneškodniť“. 
  • So psami a fenkami vychádza bez problémov, rád sa s nimi hrá a naháňa.
  • Manipulácia je bezproblémová a pri pravidelnom venčení má hygienické návyky. 

„Shadow si hľadá milú, aktívnu a zodpovednú rodinku, ktorá ho bude brať ako člena rodiny. Shadow bude perfektný rodinný pes, parťákom na výletoch, ale i pri oddychovaní s páničkom,“ myslí si riaditeľka útulku a dodáva, že „Shadow je vhodný aj pre tých, ktorí psíka ešte nemali.“

Zároveň však pripomína, že adoptovať si zviera predstavuje záväzok na 10 i viac rokov a mala by mu predchádzať dohoda celej rodiny. „Naše psíky majú za sebou nejednu negatívnu skúsenosť a preto si želáme pre každého z nich láskavú opateru a starostlivosť. Za to sa vedia odmeniť nepodmienenou oddanosťou a priateľstvom.“

Viac o adopciách a voľných zvieratách na osvojenie sa dozviete na:  UVP

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...