Vyhľadávanie:

Príďte dnes na diskusný večer s Martinom Strelom

Príďte dnes na diskusný večer s Martinom Strelom

Medzinárodný festival EKOTOPFILM 2007 prišiel do Košíc

Tridsať najlepších filmov rôznych kútov sveta zameraných na problematiku trvalo udržateľného rozvoja ponúka divákom rôznych vekových kategórií a profesijného zamerania v poradí už 7. ročník košickej prehliadky medzinárodného festivalu EKOTOPFILM 2007, ktorý sa začal včera, 20. novembra, v našom meste. Generálnym partnerom podujatia, ktorého história sa začala písať pred 34. rokmi, je spoločnosť U. S. Steel Košice. Priestory Historickej radnice na Hlavnej ulici, ktoré poskytlo Mesto Košice, budú filmovému maratónu, prinášajúcemu informácie o zaujímavých ľuďoch, živote na našej planéte i o vzťahu k nej, ale aj sprievodným podujatiam, patriť do zajtra, 22. novembra.

"Na všetkých podujatiach medzinárodného festivalu, ktorý odštartoval 22. októbra v Bratislave, trval päť dní a ponúkol verejnosti 121 filmov z 26 krajín, sa zúčastnilo vyše tridsať tisíc ľudí," informoval na stretnutí so zástupcami masmédií generálny riaditeľ Ekotopfilmu Pavol Lím. "Verím, že košická prehliadka bude rovnako úspešná a že si každý divák i účastník sprievodných podujatí nájde v programe to svoje."

Podpora festivalu zo strany spoločnosti U. S. Steel Košice, vďaka ktorej sa toto prestížne podujatie dostalo už po siedmy raz aj do Košíc, nie je jej jediným počinom v oblasti zvyšovania ekologického povedomia verejnosti. Svoje aktivity v tejto oblasti orientuje nielen na mládež, a to v partnerstve s OZ Sosna prostredníctvom súťaží pre základné a stredné školy pod názvom Kde a ako budeme bývať či Čo sme doteraz nevedeli, ale aj v širšom meradle. Jedinečným príkladom je grantový program Spoločne pre región, ktorý oslovuje ľudí v Košickom i Prešovskom kraji, aby prišli s návrhmi, čo by chceli vo svojom okolí, obci či meste zmeniť, aby sa zlepšila kvalita života ich obyvateľov. Dobrý projekt, na ktorom budú participovať viacerí jednotlivci a subjekty, spoločnosť U. S. Steel Košice finančne podporí.

Dnes a zajtra festival pokračuje. Dopoludňajšie projekcie sú určené predovšetkým žiakom základných a študentom stredných škôl, večerné širokej verejnosti. Mimoriadne zaujímavé a podnetné sú aj sprievodné podujatia pre odbornú, ale i laickú verejnosť. Včera sa odborníci z Nadácie Memory podelili s účastníkmi diskusie o poznatky z tréningu pamäti pre ľudí v produktívnom veku, no hovorili i o zabúdaní, ako prejavu Alzheimerovej choroby. Dnes dopoludnia sa uskutoční konferencia pedagógov o environmentálnej a etickej výchove v školách, popoludní, od 14. hodiny, je na programe, najmä pre starostov okolitých obcí a majiteľov rodinných domov, prezentácia o obnoviteľných zdrojoch, potom diskusia o slovensko-poľsko-ukrajinskej spolupráci v oblasti ochrany prírody a o projektoch KSK v oblasti životného prostredia. Večer, okrem dobrých filmov, čaká na návštevníkov skutočná lahôdka - stretnutie s čerstvým držiteľom pocty Honour of Ekotopfilm 2007, slovinským vytrvalostným plavcom Martinom Strelom, ktorý ako prvý človek na svete preplával najdlhšiu rieku našej zemegule - Amazonku. Dobré filmy na vás čakajú aj zajtra, 22. novembra, od 15. do 22. hodiny. Vstup na premietania i všetky sprievodné podujatia je zdarma. nosti uplatnenia sa absolventov (TU) v Košiciach v podmienkach U. S. Steel Košice.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...