Vyhľadávanie:

Príďte na Hlavnú ulicu nasať sviatočnú atmosféru

Príďte na Hlavnú ulicu nasať sviatočnú atmosféru

Stovky Košičanov i návštevníkov mesta prišli 5. decembra 2012 na Hlavnú ulicu na otvorenie Košických rozprávkových Vianoc. Ich devätnásťdňový maratón, ktorý potrvá až do nedele 23. decembra, odštartovali z pódia pri Immaculate zástupcovia ich hlavných organizátorov - primátor mesta Košice Richard Raši a prezident spoločnosti U. S. Steel Košice David J. Rintoul. Krátko po sedemnástej hodine sa na Hlavnej ulici rozžiaril stromček i nádherné nové osvetlenie.

Podvečerná streda patrila naozaj všetkým vekovým kategóriám. Predvianočnú atmosféru a program na pódiu si prišli vychutnať malí, ale aj dospelí i tí skôr narodení. Pri stánku s vianočným primátorským punčom, ktorý začali predávať Richard Raši, David J. Rintoul i viceprimátorka Renáta Lenártová, bolo vidieť hlavu pri hlave. Ochutnať teplý punč, aj novinku - nealkoholický, chceli mnohí. "Je dobrý a hlavne teplý," poznamenal usmiaty valcovač Jozef Tóth. Nielen on, ale aj desiatky ďalších ľudí, ktorí si v deň otvorenia Košických Vianoc punč kúpili, mimochodom tento tradičný nápoj ste inde v stánkoch nenašli, pomohli ľuďom, ktorí si sami pomôcť nevedia. Sú medzi nimi nielen bezdomovci, ale aj telesne postihnutí a znevýhodnená mládež. Výťažok z predaja punču totiž poputuje organizáciám, ktorí sa tejto problematike venujú.

"Prišiel som sem s rodičmi z Družstevnej," prezradil sotva päťročný Miško, ktorý postával spolu s mamou a otcom pri pódiu držiac v ruke blikajúci balónik. "A veľmi sa mi tu páči. Všetko. Aj Mikuláš, aj anjeli. A zima mi vôbec nie je..."

Tínedžeri Patrik Vaľo, Mario Melanin a Lukáš Tóth pochlipkávali horúci čaj a trpezlivo vyčkávali na ťaháky večera. "Patríme k dobrovoľníkom, svoju prácu sme už skončili a čakáme na vystúpenie. No, uhádnite koho?" Ani nebolo treba. O chvíľu už prvý z nich roztlieskal obecenstvo. Populárny Lukáš Adamec a potom i skvelá domáca hudobná skupina No Name Hlavnú doslova roztancovali.

Živo bolo i pri stánku košickej oceliarne, kde svoju činnosť v ten večer prezentovala Nadácia zdravie pre všetkých. A dobrá nálada pri ňom pretrvávala aj v ďalších dňoch. Do dnešného dňa sa v stánku vystriedalo štrnásť subjektov. Bola medzi nimi aj Liga proti rakovine, ktorá je zameraná na pomoc onkologickým pacientom, Rotary Klub Košice Classic, známy pomocou deťom s autizmom, Detská fakultná nemocnica, či detské domovy. S veľkým záujmom sa napríklad stretla prezentácia Únie vzájomnej pomoci ľudí a psov. Milovníci najväčších priateľov človeka prejavovali svoju priazeň nielen finančnými príspevkami na chod útulku pre zvieratá pri Haniske. Mnohí prišli s taškami plnými trvanlivých potravín, najmä cestovín či ryže, ale aj ďalších vecí, ktoré sú pri starostlivosti o opustené zvieratá nevyhnutné.

Ak ste ešte na Hlavnej neboli, skúste si dať pohov od všakovakých povinností. Zvážte, či je naozaj dôležité mať na sto percent vygruntovaný byt či dom, alebo bezchybný stromček či preplnenú špajzu. Aj duša musí oddýchnuť, aby všetko na Vianoce klapalo. Zoberte svojich blízkych a príďte medzi ľudí nasať čarovnú radosť z príchodu najkrajších sviatkov v roku. A určite sa pristavte pri našom charitatívnom stánku. Dostanete čokoládu.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...