Vyhľadávanie:

Primátorské výbehy ožijú novými farbami

Primátorské výbehy ožijú novými farbami

Pred rokom, po skončení pracovných aktivít, riaditeľ zoologickej záhrady v Košiciach Erich Kočner skonštatoval, že to bola najvydarenejšia akcia za ostatné tri roky. A niet sa čo čudovať. Naši dobrovoľníci odviedli mnoho kvalitnej roboty - nový chodník k altánku, premaľovaný drevený mostík, lavičky či výbehy pre kontaktné zvieratá a vyčistená plocha od náletových drevín hovoria za všetko.

Hutníkov s dobrým srdcom očakávajú v Kavečanoch aj tohto roku. Domáci majú pre nich opäť pripravené priehrštie zaujímavých pracovných aktivít. Dobrovoľníci sa tentoraz presunú od kontaktných zvierat do centrálnej zóny ZOO k Primátorským výbehom. „V tejto časti zoologickej záhrady sa nachádzajú žeriavy, ostrožiarka lesná, kozy kamerunské, lamy, uhorský stepný dobytok, poníky a jaky. Ide o približne dvesto metrov dlhý úsek, ktorý potrebujeme kompletne premaľovať. Posledné nátery totiž majú viac ako päť rokov. V súčasnosti sú farebne nejednotné, vyblednuté a na niektorých miestach vidieť hrdzu,“ približuje oblasť prác vedúca oddelenia vzdelávania a marketingu ZOO Košice Eva Malešová. Jedným dychom tiež dodáva, že aj keď v ohradách žijú niektoré väčšie zvieracie druhy, nie sú vôbec nebezpečné. Primátorské výbehy sú najstaršie v rámci celej zoologickej záhrady. Oproti nim sa nachádza pre dobrovoľníkov dobre známy Bufet u medveďa, kde si, podobne ako po minulé roky, pochutnajú na guľáši.

V ZOO myslia aj na nepriazeň počasia. V zálohe majú tiež „mokrý variant“. „V prípade zlého počasia budú dobrovoľníci pracovať pod strechou v našich halách. Podobne ako v minulosti dajú do poriadku rošty pre stanový tábor. O počasie sa však nebojím, doteraz sme vždy „vybavili“ slniečko,“ ubezpečuje všetkých s úsmevom na tvári E. Malešová. Zoologická záhrada patrí medzi dobrovoľníkmi už roky k najobľúbenejším miestam. Vždy sa tu zišla skvelá partia, ktorá odviedla kvalitnú prácu. Bonusom navyše je atraktívne prostredie s množstvom zelene a všakovakými zvieratami. Toto miesto obľubujú najmä kolegovia s malými deťmi, keďže je pre nich zabezpečený animačný program.

V Kavečanoch sa pravidelne môžu pochváliť zaujímavými novinkami. Top atrakciou tohto roku sú dva páry plameniakov čílskych, ktoré pribudli k plameniakom červeným a ružovým. Rodina týchto operencov sa tak rozrástla už na dvadsať kusov. Podľa E. Malešovej patrí košická zoo, spoločne s pražskou zoo, k inštitúciám, kde majú najväčšiu kolekciu plameniakov. Zaujímavosťou je aj deväť vajíčok, ktoré nakládli tučniaky a teraz očakávajú potomstvo. Čerstvé mláďa majú aj v pavilóne tiav. Týmto zvieratám sa u nás veľmi darí, pretože toto je v Kavečanoch už štrnásty prírastok. Návštevníci vo veľkom obdivujú aj bieleho tigra, ktorého zapožičala pražská zoologická záhrada.

Hlavná sezóna sa v zoo začína 1. mája. Domáci nepochybujú, že dobrá návšteva bude aj v sobotu 14. mája, a to i medzi železiarmi. Veria, že prídu v hojnom počte.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...