Vyhľadávanie:

Pripnite si aj vy kvietok nádeje

Pripnite si aj vy kvietok nádeje

V piatok bude Deň narcisov

Zlepšiť informovanosť verejnosti o rakovine, predchádzať tomuto ochoreniu, včas ho odhaľovať a liečiť, zlepšiť kvalitu života pacientov a ich rodín, podporovať výskum. To sú hlavné ciele činnosti Ligy proti rakovine, ktorá na Slovensku pôsobí už od roku 1990. Odvtedy je iniciátorom mnohých národných i medzinárodných aktivít v oblasti onkológie. K nim nesporne patrí aj verejno-prospešná zbierka Deň narcisov. Od roku 1997, kedy sa v našej krajine uskutočnila po prvý raz, sa podarilo medzi dobrými ľuďmi na podporu boja proti rakovine a pomoc onkologickým pacientom vyzbierať bezmála 95 miliónov korún. Rekordný bol výnos z vlaňajšieho, jubilejného, desiateho ročníka, ktorý predstavoval viac ako 18 miliónov korún. Košice prispeli do spoločnej pokladnice presne 763 tisícami korún.

V piatok, 13. apríla, sa uskutoční už 11. ročník Dňa narcisov. Ako informovala na tlačovej besede predsedníčka košickej pobočky Ligy proti rakovine Mária Wagnerová, do priebehu zbierky sa zapojí 519 subjektov z celého Slovenska, 379 škôl, 47 skautských oddielov a 93 organizácií, vrátane mimovládnych. V uliciach nášho mesta bude pôsobiť 300 skupín aktivistov a dobrovoľníkov, ktorí budú označení žltým šiltom s modrým nápisom Deň narcisov 2007 a ďalším identifikátorom - kvetom narcisu z papiera, na ktorom nebude chýbať identifikačné číslo dobrovoľníka. Pri sebe budú mať tiež povolenie na vykonávanie zbierky. Skupiny aktivistov budú finančné prostriedky zbierať do originálnych pokladničiek žlto-modrej farby, ktoré budú riadne zalepené štyrmi originálnymi ochrannými nálepkami. Pripravených je 30 tisíc umelých a 6 tisíc "živých" kvietkov.

Stalo sa už tradíciou, že v Košiciach otvárajú v tento deň dvere dokorán i múzeá a galérie. Nebude tomu inak ani v piatok. Každý, kto si pripne kvietok narcisu, si bude môcť pozrieť výstavné a expozičné priestory košických múzeí a Východoslovenskej galérie zadarmo. Od 16. do 17. hodiny sa pred Vedeckou knižnicou uskutoční aj kultúrny program, ktorý pripravili košickí stredoškoláci, na prízemí obchodného domu Tesco budú od 10. do 19. hodiny poskytovať konzultácie odborníci z Východoslovenského onkologického ústavu v Košiciach. Večer bude patriť benefičnému predstaveniu opery Rusalka v Štátnom divadle.

Ako sme už informovali, spoločnosť U. S. Steel Košice podporila tohtoročný Deň narcisov finančne i organizačne. V piatok sa v areáli podniku budú pohybovať tri skupiny aktivistov, ktorým budú pomáhať dobrovoľníci z radov hutníkov. Ak si aj vy kúpite žltý narcis, umocníte nádej, že tisíce tých, ktorých postihla zákerná choroba, sa budú môcť opäť vrátiť do života.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...