Vyhľadávanie:

Prišli skalní i príležitostní darcovia

Prišli skalní i príležitostní darcovia

Hutnícku kvapku krvi podporilo osemdesiat dobrovoľníkov

Čakáreň hematologicko-transfúzio-logického oddelenia šačianskej nemocnice v poliklinike vo Vstupnom areáli U. S. Steel  sa v piatok 12. mája začala  od skorého rána zapĺňať veľmi rýchlo.  Už zopár minút po šiestej bola takmer plná. Podporiť tradičnú akciu dobrovoľníckych dní košických oceliarov – Hutnícku kvapku krvi sa poponáhľali skalní, ale i príležitostní darcovia. Prišli starí dobrí známi, ale i nováčikovia podujatia, ktoré sa radí čo do počtu účastníkov k najväčším. Veď sa ich prihlásilo niekoľko desiatok. Usadených s perom v ruke pri vypĺňaní potrebných dokumentov sme tu v priebehu dopoludnia zazreli známu, večne dobre naladenú a neodmysliteľnú účastnícku dvojicu Michala Tančáka z údržby a Štefana Vojtka z finančného úseku, Igora Lefkaniča z Mechaniky, generálneho manažéra pre dane Vladimíra Molčáka, Róberta Tuschla z Energetiky, Mikuláša Szabóa z DZ Radiátory a rúry, Miroslava Čajku s dcérou Zuzanou, Eriku Jackovú z finančného úseku či celú rodinu Gabániovcov Ľubomíra, Danu, Samuela, Daniela a Ľubomíru. Ale aj mnohých, mnohých ďalších. Klobúk dole pred nimi i pred zohratým zdravotníckym personálom pod vedením primárky Annamarie Bratkovej. Skúšobné odbery krvi, následné lekárske vyšetrenia a napokon i samotné púšťanie žilou išlo sťaby  po masle.

V to ráno si privstali  a na odberné lôžka sa posadili ako prví pravidelní niekoľkonásobní darcovia Miroslav Baltovič z Mechaniky, Peter Mojžiš z Teplej valcovne, či vysokopeciar Stanislav Spišák, na adresu ktorého sestrička Eva Lindvaiová len poznamenala: „Už sme naňho čakali, má totiž vzácnu krv – nulku negatív...“ Štvrté odberné lôžko obsadil Slavomír Baran z Oceliarne, ktorý už má na svojom konte päťdesiatsedem odberov a je držiteľom Zlatej Janského plakety. „Na prvý odber ma pozval kolega, ktorý chcel pomôcť svojmu príbuznému, bolo to, ak si dobre pamätám, v deväťdesiatom štvrtom. Odvtedy chodím darovať krv pravidelne. Pravda, pokiaľ mi to zdravotný stav dovolí. No musím po-klopať, zatiaľ to ide, “ prezradil krátko oceliar, ktorý v detstve sám absolvoval transfúziu krvi. „Celkom pravidelne mi chodia esemesky, či by som neprišiel na odber. Keď môžem, prídem rád...“ Podporiť dobrú vec prišli tiež Jozef Milanič z Teplej Valcovne, Zuzana Bercíková z Nákupu, Anna Györgyfiová z útvaru GM pre materiálové riadenie i Ladislav Nemec z Informačných technológií. „Naposledy som bol darovať krv v našej dedinke Olcnava na Spiši, keď v škole robili mobilné odbery. Robím tak s väčšími či menšími prestávkami, teraz mám malé jubileum, som na polceste od striebornej k zlatej plakete...“ Tú už má na svojom konte jeho úsekový kolega, inak známy športovec a maratónec Gabriel Stromp. „Prečo som sa na to dal? Ťažká otázka, ide to akosi zvnútra... Prečo nie, keď sa to dá a človek môže pomôcť. Nie vo všetkých krajinách je to možné,“ poznamenal okrem iného dlhoročný darca krvi, ktorého pre krvnú skupinu nula negatív vidia na transfúzkach veľmi radi. Rovnako je to v prípade ďalšieho milovníka futbalu  a behu na dlhé trate Petra Tulenka so vzácnou krvnou skupinou nula pozitív. „Chodím darovať krv pravidelne a keby som aj na to zabudol,  sestričky ma zavolajú. Hlavne v lete, keď je krvi málo. S darovaním problém nemám. Veď keď môžem, pomôžem. A navyše, krv mojej skupiny pomôže každému.“

Jedenásty ročník Hutníckej kvapky krvi podporilo dovedna osemdesiat darcov.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...