Vyhľadávanie:

Prvá premiéra sezóny v ŠDKE na budúci piatok

Prvá premiéra sezóny v ŠDKE na budúci piatok

V piatok 21. októbra, uvedie Štátne divadlo Košice vo svojej historickej budove prvú premiéru tejto sezóny. Bude ňou súčasný balet PROCES na motívy svetoznámeho románu Franza Kafku. S baletným súborom ho pripravuje český tanečník a choreograf Jiří Bubeníček na scéne svojho brata Otta Bubeníčka a s kostýmovou výpravou jeho manželky Nadine Cojacaru

Súčasný balet v dvoch dejstvách je inšpirovaný nielen románom Franza Kafku, ale aj jeho osobným životom. Svetovú premiéru mal balet bratov Bubeníčkovcov pred viac ako troma rokmi v Kráľovskej opere v Štokholme.

Román Franza Kafku Proces zachytáva zvláštny a znepokojujúci príbeh Jozefa K., bankára a slobodného muža, ktorý sa jedného dňa zobudí vo svojej izbe a z neznámych príčin sa ocitá vo väzbe. Od tej chvíle jeho život už nikdy nebude ako predtým. Prostredníctvom príbehu sa stretáva s mnohými ľuďmi, snaží sa nájsť odpovede na svoj súdny proces, na príčiny svojho zatknutia, na otázky o systéme, zákonoch a svojej vine. Snaha Jozefa K. o osobnú spravodlivosť ho postaví proti veľmi komplikovanej hierarchii súdneho procesu. V Kafkovom Procese vstupujeme do mätúceho sveta štátneho práva, kde možno roky čakať na neistý výsledok bez toho, aby sa vedelo prečo.

Balet sprevádza hudba viacerých súčasných svetových skladateľov, ale aj židovské ľudové piesne v hudobnej úprave Jiřího BubeníčkaKoena Kesselsa, ktorý pri svetovej premiére v Štokholme dirigoval The Royal Swedish Orchestra. Diváci v novom balete uvidia, a hlavne budú prvýkrát v Košiciach počuť, aj „zbor krikľúnov“, ktorý prinesie do košického divadla jedinečný spevácky štýl známy v škandinávskych štátoch.

Prvá premiéra bude v piatok 21. októbra o 19:00 v Historickej budove ŠDKE. Druhú premiéru v sobotu 22. októbra a prvú reprízu vo štvrtok 27. októbra uvádza Štátne divadlo Košice ako súčasť programu projektu Medziscéna.

Foto: Joseph Marčinský

 

 

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...