Vyhľadávanie:

Prvé dve várky obedov dorazili do Oázy

Prvé dve várky obedov dorazili do Oázy

Niekedy stačí len jedno jediné životné zakopnutie, prešľap, či zlyhanie, ktoré sa s človekom vezú ďalej, inokedy zas pošramotenie rodinných a medziľudských vzťahov, alebo neschopnosť čeliť problémom. A človek sa ocitne, mnohokrát aj nie vlastnou vinou, na okraji spoločnosti. Osud sa mu  zvrtne, otočí o stoosemdesiat stupňov. Ostane bez roboty, bez strechy nad hlavou,  bez rodiny, ktorá by ho podržala a neraz aj bez kamarátov. Bezmála päťdesiatnik Peter  z Prešova si nikdy nemyslel, že by sa mu niečo z toho mohlo stať. No, stalo sa. „Robil som pätnásť rokov na rôznych stavbách i na družstve. Teraz som tu, v Oáze... Budú tomu pomaly dva roky, čo som sem prišiel. Vybavil mi to brat s tetou. Mama i otec zomreli, súrodenci išli po svojom, ja som nemal kam ísť. Mám rôzne zdravotné problémy, musím byť pod kontrolou lekárov, preto nemám prácu. Som na invalidnom dôchodku,“ zveril sa len máličko, vari aj zmierený s nezávideniahodným osudom, za to však s neskrývaným pohnutím v hlase, Peter.

Aj on si včera a dnes, spolu s vyše tromi stovkami ďalších ľudí bez domova, určite „pošmakoval“ na dobrých obedoch, ktoré osadenstvu centra neziskovej organizácie Oáza, nádej pre lepší život, nezištne darovalo 291 košických hutníkov. Nakoniec, pomáhal obedy v prepravkách z dodávky vykladať.

„Verím, že si všetci pochutnajú. V stredu to bola slepačia polievka a kolienka s kuracím mäsom na smotane, dnes domáca krúpová polievka a slovenská ryža so sofijským soté.  Zakaždým bude menu iné,“ informoval Kamil Kollarčík z firmy Delirest.

„Pán Boh nech zaplní srdcia tých, ktorí sa tomto dobrom skutku podieľali, radosťou a pokojom. Ďakujeme. Ľudskosť, a to, že sme jeden druhému nablízku, sú dôležité.  Nikto z nás nevie, kedy bude potrebovať pomôcť v ťažkostiach. Okrem vyše 300 ľudí bez domova v Oáze sa staráme aj o viacerých ľudí vonku. Finančne im trochu pomáhame, aby nespadli celkom na dno. Máme aj rodiny v meste, ktoré nie sú na tom dobre. Aj s nimi sa o obedy podelíme,“ uviedol riaditeľ neziskovky Oáza – nádej na lepší život a kňaz Peter Gombita. Nezabudol všetkým zaželať krásne  a radosťou požehnané Vianoce i šťastný nový rok.

Včerajšia, i tá dnešná dodávka obedov, dovedna ich hutníci darovali 1707, neboli posledné. Spoločnosť Delirest, ktorá ich pripravuje v kuchyni ÚMD, bude merať cestu do Bernátoviec ešte dva razy, a to medzi sviatkami, 28. a 29. decembra 2023

Nech všetkým ľuďom s ťažkým životným osudom, ktorí tu našli útočisko, pomoc, ale aj podporu, padnú na úžitok.

Dobrú chuť!

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...