Vyhľadávanie:

Prvý výkop pred päťdesiatimi rokmi

Prvý výkop pred päťdesiatimi rokmi

V pondelok 4. januára 2010 uplynulo päťdesiat rokov od chvíle, čo sa na rázcestí Šaca - Veľká Ida - Košice zišli stavbári i prví zamestnanci metalurgického kombinátu, aby, ako o tom 19. decembra 1960 píše prvé číslo vtedajšieho závodného časopisu pracujúcich Východoslovenských železiarní Oceľ východu, začali stavať dielo, ktoré na nepoznanie zmenilo ráz východného Slovenska. Huta v Košiciach - miesto vybrali stranícke a vládne orgány spomedzi devätnástich rôznych lokalít v regióne, bola plánovaná ako prvý podnik s uzavretým hutníckym cyklom v ČSSR, s najnovšou technikou a technológiou i najvyššou automatizáciou zložitých hutníckych procesov.

V tom čase sa už niekoľko tisíc východniarov zaúčalo v ostravských závodoch, kde sa za pomoci českých odborníkov snažili zvládnuť náročné hutnícke profesie, veď kraj, v ktorom nový kombinát vyrastal, nemal nijaké tradície priemyselnej veľkovýroby. Neuplynulo ani štyridsať dní a stavbári sa mohli pýšiť prvým úspechom. V budovách na stavenisku bývalého HUKA dali 12. februára 1960 do prevádzky provizórnu zvarovňu rúr.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...