Vyhľadávanie:

REACH spája aj oceliarsku konkurenciu

REACH spája aj oceliarsku konkurenciu

Zmeny v uplatňovaní európskej chemickej legislatívy sa týkajú aj USSK

V tohtoročnej Oceli východu č. 5 sme informovali o nových povinnostiach výrobcov, vrátane spoločnosti U. S. Steel Košice v súvislosti s európskou chemickou legislatívou. V decembri 2006 vstúpilo v krajinách Európskej únie do platnosti nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (č. 1907/2006) o registrácii, hodnotení, autorizácii a obmedzovaní chemických látok (REACH - Registration, Evaluation and Authorisation of Chemicals). Na úrovni Európskej únie (EÚ) má riadiť používanie a registráciu všetkých existujúcich chemikálií. Jedným z hlavných zámerov REACH je podpora nahrádzania nebezpečných chemických látok inými látkami.

Súčasťou nariadenia REACH je aj tzv. autorizácia používaných chemických látok, ktorej priebeh bude usmerňovať Európska agentúra pre chemické látky - ECHA a jej predpokladaný koniec je v roku 2018, informovala Oceľ východu riaditeľka pre REACH v spoločnosti U. S. Steel Košice Petra Králová. Pripomenula, že od 1. júna 2008 došlo k zmenám v uplatňovaní nariadenia REACH. "Od 1. júna 2008 sa začalo obdobie predregistrácie látok a potrvá do konca novembra 2008. V tomto časovom období je potrebné predregistrovať látky v ECHA-e, čo nám umožní získať prechodové obdobia na registráciu. Pri vypracovávaní zoznamu látok na pre- a registráciu úzko spolupracujeme s našou konkurenciou, aby sme dokázali zadefinovať vyrábané látky ako rovnaké a tým aj znížiť náklady na registračné testovanie.
V súčasnosti sme už predregistrovali prvé látky (benzol, decht, VP trosku, acetylén) a pomocou IT nástroja a diskusií v jednotlivých združeniach sa pokúšame nájsť čo najväčší počet predregistrantov.
Okrem toho v spolupráci s Nákupom budeme postupne oslovovať aj všetkých našich dodávateľov, aby nám predložili ich predregistračné potvrdenia, čím predídeme výpadku dodávok po 1. decembri 2008 z dôvodu chýbajúcej registrácie.
V minulom týždni už bol uverejnený aj prvý návrh autorizačného zoznamu. V ňom sú uvedené látky, ktorých používanie vzbudzuje najväčšie obavy (substances of very high concern). Po oficiálnom uverejnení tohto zoznamu bude potrebné požiadať o autorizáciu týchto látok a ich použitia a postupne sa snažiť o ich nahradenie inými látkami. Našou úlohou je teraz v spolupráci s DZ zmapovať ich použitie v našich prevádzkach a všetky ochranné opatrenia, ktoré máme na zamedzenie ich vplyvu na ľudské zdravie a environment.
Naši zákazníci od nás stále častejšie žiadajú potvrdenia pripravenosti na REACH a predregistračných dokumentov látok, ktoré sa v jednotlivých prípravkoch a výrobkoch nachádzajú,"
zdôraznila P. Králová. Doteraz nepredregistrované látky, resp. látky v prípravkoch a výrobkoch, musia byť registrované okamžite. Bez registrácie sa látky nebudú môcť vyrábať, dovážať a následne uvádzať na trh EÚ.

Tak sa môže ľahko stať, že spoločnosti, ktoré sa neadaptujú, nebudú mať prístup na trh a tým možnosť vyrábať alebo dovážať látky do EÚ. Následne môže byť ohrozená plynulosť obchodovania a narušený dodávateľský reťazec. Spoločnosti, ktoré pochopili dôsledky a dopad nariadenia REACH a vytvorili si strategický akčný plán majú konkurenčnú výhodu nad tými, ktorí tak neurobili.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...