Vyhľadávanie:

Rekonštrukcia Švecovej studne

Rekonštrukcia Švecovej studne

V Oľšove ukončili projekt z grantového programu Spoločne pre región

Poznáte Oľšov? Menšia dedinka ležiaca na rozhraní spišsko –šarišského pohoria v povodí hornej Torysy má za sebou už vyše sedemstoročnú históriu. Prvá písomná zmienka o nej uzrela svetlo sveta 19. apríla 1309, keď magister Herikus predal za 80 mariek striebra zem zvanú Olsowa Michalovi zo Spiša. Dnes má obec s takmer deväťdesiatimi rodinnými domami bezmála štyristo obyvateľov, disponuje všetkými inžinierskymi sieťami i rekonštruovanými miestnymi komunikáciami. A práve odtiaľto vzišiel pekný komunitný projekt, ktorý presvedčil posudzovaciu komisiu grantového programu spoločnosti U. S. Steel Košice a Karpatskej nadácie Spoločne pre región v tomto roku natoľko, že jeho realizáciu podporila sumou 1074 eur. Rekonštrukcia Švecovej studne sa mohla začať.

Starosta Oľšova Pavol Hovančík prezrádza viac. „Už v minulosti nás trápilo, že sa v centre našej obce nachádza studňa, ktorá nepôsobí esteticky a príjemne. Odstrániť jej starý skelet a zatvoriť ju by bola veľká škoda. Pozemok, na ktorom studňa stojí, vlastnili štyri dcéry nebohého Štefana Šveca, odtiaľ teda pochádza názov Švecova studňa, a tak vo mne skrsla myšlienka odkúpiť ho do vlastníctva obce. Vlastníčky pozemku, Margita Hovancová, Irena Krajňáková, Cecília Goliášová a Sabína Hurtuková, bez problémov s predajom súhlasili a boli maximálne ústretové,“ konštatuje starosta a dodáva, že pozemok obec odkúpila od vlastníčok za symbolické jedno euro, za čo im patrí srdečná vďaka.

Po odstránení starého skeletu z kamennej studne bolo cez priezračnú vodu vidieť, že sú v nej spadnuté dve staré vedrá. Obecní dobrovoľní hasiči zbavili studňu nánosu i bahna na jej dne a očistili kamenné murivo. Potom prišla na rad rekonštrukcia vrchnejčasti základu studne, ktorú šikovní dobrovoľníci spevnili oceľovou kari sieťou a obložili prírodným kameňom.

„Na týchto prácach sa podieľal zamestnanec U. S. Steel Košice z divízneho závodu Vysoké pece Dušan Bučko,“ ozrejmuje starosta Pavol Hovančík. „Zrub drevenej studne a drevenú lavičku z masívu dodala stolárska firma zo susednej obce Torysa, pričom niektoré aktivity projektu boli realizované dodávateľským spôsobom.“

Slávnostne otvorenie rekonštruovanej studne sa uskutočnilo v sobotu 13. augusta 2016. „Aj keď sa studňa nebude používať, starším určite prinesie spomienky a mladším sprítomní jeden z prvkov tradičného spôsobu života z čias, keď neexistovali vodovody,“ poznamenáva Pavol Hovančík. Stred obce teda získal nový rozmer. Dýcha históriou.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...