Vyhľadávanie:

Riečka pre romantikov

Riečka pre romantikov

Riečka Olšava je stvorenou pre tých, ktorí netúžia po zaručenom úlovku niekoľko kilogramovej ryby. Je to krásny, nezregulovaný tok, akých na východnom Slovensku už veľa nenájdete. Prirovnať ju možno k Udave, Ciroche, Oľke i Ondavke. Na týchto tokoch sa rybári netlačia, aby si zabezpečili dobré miesto na rybolov.

Rieka je dlhá takmer päťdesiat kilometrov. Pramení na západných svahoch Slanských vrchov vo výške 700 m n. m., tečie južným smerom a nad obcou Ždaňa, vo výške 172 m n. m., ústi do Hornádu. Revír Olšava č. 1 z celkovej dĺžky toku zaberá približne polovicu, čiže 25 kilometrov. Po revíroch Hornád č. 1 a Torysa č. 1 je Olšava č. 1 treťou najväčšou tečúcou kaprovou vodou. V plytkých prúdivých úsekoch býva množstvo slížov, hrúzov, mrien škvrnitých a občas natrafíte aj na pĺža.

Pred niekoľkými rokmi sa v tomto revíri, medzi Vyšnou Myšľou a Bohdanovcami a pri Ruskove, uskutočnil ichtyologický prieskum. V prvej lokalite sa ulovilo šesť druhov rýb a v druhej deväť druhov. Pri Bohdanovciach prevládal jalec hlavatý, ale najpočetnejším druhom bola ploska pásavá, nasledovaná podustvou severnou, ktorá, ako jediný druh, je každoročne plánovane vysadzovaná v množstvách okolo päť tisíc kusov. Pri obci Ruskov bola početnosťou suverénna ploska pásavá, ale samozrejme biomasou ju prevýšili jalec hlavatý a podustva severná. Potešila aj jediná atrakcia Olšavy pri Ruskove - nádherný pstruh potočný, ktorý bol zároveň aj najväčšou rybou prieskumu. Pstruh meral 380 mm a mal hmotnosť 630 gramov. Nepotvrdil sa výskyt kapra, mreny severnej, šťuky, ostrieža a lipňa tymianového, ktoré zvykne v štatistike úlovkov z času na čas vykazovať košická rybárska organizácia. Napríklad v rokoch 2006 a 2007 v revíri rybári neulovili viac ako štyri druhy rýb. V roku 2006 bol v úlovkoch kapor, jalec hlavatý, podustva severná (až 211 kusov o hmotnosti 113 kg) a mrena severná. V roku 2007 bola štatistika naruby. Kapor sa vôbec nelovil, ale lovil sa opäť jalec hlavatý, podustva severná - jej úlovky boli oproti roku 2006 mizivé (15 ks a 10 kg), ale ulovilo sa niekoľko pstruhov potočných a lipňov tymianových, ktoré prenikajú do Olšavy č. 1 z Olšavy č. 2, respektíve rybári občas vysadia lipňa do horného úseku kaprovej Olšavy.

Rybačka na takomto type toku je úplne niečo iné, ako napríklad lov v štrkoviskách a nádržiach. Vrelo ju odporúčame športovým typom rybárov a spomínaným romantikom, ktorí, ak majú chuť na rybacinu, pokojne si ju kúpia v obchode.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...