Vyhľadávanie:

Rudolf Schuster na návšteve v železiarňach

Rudolf Schuster na návšteve v železiarňach

Dnes k nám zavítal veľmi vzácny hosť – bývalý prezident Slovenskej republiky Rudolf Schuster. Na spoločné stretnutie a raňajky s manažérmi pozvali Rudolfa Schustera prezident Jim Bruno a viceprezident Miroslav Kiraľvarga.

Spolu s ďalšími manažérmi zablahoželali Rudolfovi Schusterovi, ktorý v železiarňach odpracoval 12 rokov, k jeho nedávnym 90. narodeninám a darovali mu veľmi pekný a originálny darček.

Miroslav Kiraľvarga pri jeho odovzdaní povedal: „Tento darček nepripomína žiadny vek, žiadne jubileum ani číslo, ale pripomenie vám vždy to, čo je drahé pre vás – a to je celé Slovensko. Je to unikátne dielo, ktoré vyrobil náš bývalý kolega Ján Petko – Slovensko v dreve.“

Samozrejme, nebol by to Rudolf Schuster, keby hneď na mape nezačal hľadať jeho rodný Medzev. „Je to veľmi pekné, doma teraz budem mať celé Slovensko. Určite ho dám do prezidentskej knižnice, aby si tento darček mohli pozrieť aj iní. Chcem sa vám zo srdca poďakovať, aj pánovi prezidentovi Jimovi Brunovi, že ste si na mňa spomenuli a aj za tento krásny darček, ktorý nebude mať nikto iný. Tie roky, ktoré som odpracoval v železiarňach, boli pre mňa školou života. Bez železiarní by ani Košice neboli tým, čím sú dnes,“ povedal Rudolf Schuster.

Vo veľmi príjemnej a srdečnej atmosfére si Rudolf Schuster zaspomínal nielen na roky, ktoré odpracoval v železiarňach, ale aj na obdobie, keď bol primátorom mesta, na rekonštrukciu Hlavnej, privedenie vody do Košíc... A nechýbali ani rôzne vtipné zážitky s hlavami štátov, najmä tie, ktoré sa vzhľadom na sídlo materskej spoločnosti U. S. Steel Košice, týkali najmä amerických politikov a štátnikov.

Rudolf Schuster neodpočíva ani v deväťdesiatke. Aktuálne je v tlači jeho kniha Protokol bez protokolu, ktorá bude plná zaujímavých neoficiálnych príbehov a fotografií. Prezradil tiež, že sa chystá napísať poviedky pre pravnukov.

„Je to pre mňa veľká česť,“ povedal nám autor diela – reliéfu Slovenskej republiky Ján Petko: „Reliéf obsahuje reálne geografické dáta, ktoré som vložil do špeciálneho softvéru a boli tak  podkladom pre vyrezávanie na CNC stroji.“ Reliéf je vyrobený z bukového dreva, má rozmery 1 meter x 40 cm a váži takmer 7 kíl.

Foto: Arpád Köteles

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...