Vyhľadávanie:

Šarišský hrad

Šarišský hrad

Tip na víkend

Návšteva tohto hradu je výbornou voľbou, ako aktívne stráviť krátke zimné víkendové dni, najmä keď je zima skúpa na prídel snehu. Ideálnym miestom je Šarišský hrad. Môžeme naň podniknúť dobrodružnú výpravu priamym vlakom, ktorý chodí z Košíc do Veľkého Šariša, prípadne s prestupom v Kysaku (smer Košice – Kysak - Prešov – Lipany). Neďaleko od stanice vedie červená značka, ktorú po chvíli vymeníme za žltú a tá nás dovedie až na hrad. Ešte skôr, ako sa vydáme na hrad, oplatí sa zastaviť na železničnej zastávke a pozrieť si starý parný rušeň.

Široká lesná cesta so žltou turistickou značkou nás vedie veľkým oblúkom okolo hradného vrchu, a preto prevýšenie prekonáme veľmi pohodlne. Keďže osamelo stojaci sopečný hradný vrch je porastený hustým lesom, netušíme, čo na jeho vrchole nájdeme. Každého, kto prejde hradnou bránou, doslova zarazí obrovský priestor, ktorý sa pred nami otvorí. Celý hradný areál je pekne udržiavaný a neustále sa tu niečo deje: prebieha tu archeologický výskum, rekonštruujú sa časti opevnenia alebo hradných budov, usporadúvajú sa podujatia. Vyhliadka ponúka úchvatný výhľad, ktorému dominujú predovšetkým dva ďalšie sopúchy Stráž a Lysá Stráž, dovidíme až na Prešov, Sabinov, či Kapušiansky hrad.

Nezabudneme prispieť do pokladničky symbolickým vstupným, ktoré sa používa výlučne na zveľadenie hradného areálu. Hrad je voľne prístupný celoročne. Cez víkendy si ho môžete pozrieť aj so sprievodcom, dostať sa do zrekonštruovaných vnútorných priestorov a dozvedieť sa viac aj z histórie hradu.

Dĺžka cesty z obce Veľký Šariš na hrad po žltej značke je 4,5 km s prevýšením 330 m (od železničnej zastávky Veľký Šariš ešte o 1 km ďalej, z parkoviska pod hradom zas o trochu bližšie).

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...