Vyhľadávanie:

Sen? Austrália!

Sen? Austrália!

Výherca fotografickej súťaže má len trinásť rokov

Ani sme tomu nechceli veriť. Víťaz súťaže o najlepšiu fotografiu z podujatia Privítajme tulenie mláďatá, ktoré sa uskutočnilo 1. apríla v košickej zoologickej záhrade, nie je žiadnym profesionálom. Má len trinásť rokov a keď stláčal spúšť fotoaparátu, mal jednu ruku v sadre. Prišiel s ňou aj na naše stretnutie, spolu s mamou Oľgou, aby si prevzal zaslúženú výhru. Netušil, že si bude môcť podebatovať s riaditeľom ZOO Štefanom Kollárom, ani to, že preňho pripravil ďalšie prekvapenie. Úžas na tvári, keď sa dozvedel, že okrem tisíckorunovej výhry získava ako bonus i celoročnú vstupenku do zoologickej záhrady zadarmo, vystriedala ťažko opísateľná radosť.

Sympatický mládenec Fridrich Bodnár, ako nám prezradila jeho mama, miluje zvieratká a prírodu od útleho detstva. A je veľkým obdivovateľom Steva Irwina, austrálskeho zoológa, prírodovedca a ochrancu životného prostredia, známeho pod prezývkou lovec krokodílov, ktorý minulý rok v septembri prišiel po nešťastnom strete s morskou rajou o život. "Jeho smrť znášal Fridrich veľmi ťažko, veď bol jeho vzorom a odjakživa túžil sa s ním v Austrálii stretnúť osobne," vyjavila mama. Aj keď jeho idol už nežije, predstava navštíviť miesta, kde pôsobil, je stále silnejšia a silnejšia. Nepoľavuje. Vytrvalo si odkladá každú korunku... Bez najmenšieho zaváhania k nim pridá i tisícku, ktorú vyhral.

V košickej zoologickej záhrade je pravidelným návštevníkom, rád by tu cez leto aj brigádoval, ale... Vek zatiaľ nepustí... Predsa, má len trinásť. Zato však veľmi dobre vie, čím chce byť v budúcnosti. Ani veľmi nemusíme hádať. "Budem herpetológom," nechal sa počuť. Nekompromisne. "Plazy ma zaujímajú zo zvieracej ríše najviac." Presviedča mamu, aby mali doma terárium. "Aj keď ja hadov naozaj nemusím, uvažujem o tom," usmieva sa pani Oľga. Nuž, ktovie, ako to napokon dopadne. Čo by rodič neurobil pre svoje dieťa? Fridrich sa učí dobre, pochopiteľne, jeho najobľúbenejším predmetom je prírodopis. Už teraz uvažuje, kam ďalej, čo študovať, aby sa stal tým, čím tak veľmi chce. Rady človeka od fachu, Štefana Kollára, si v tomto smere určite dobre zapamätal. Tak či onak, určite sa mu to podarí. Lebo sa vraví, že stačí chcieť. A on chce. Veľmi!

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...