Vyhľadávanie:

Silvestrovská noc medzi železiarmi

Silvestrovská noc medzi železiarmi

Prezident spoločnosti a primátor mesta na prelome rokov v prevádzkach U. S. Steel Košice

Takmer štyri hodiny pobudli v noci z 31. 12. 2004 na 1. 1. 2005 v prevádzkach U. S. Steel Košice prezident spoločnosti Christopher Navetta, predseda RO OZ METALURG U. S. Steel Košice Mikuláš Duľa, viceprezident pre výrobu Scott Pape a primátor mesta Košice Zdenko Trebuľa. Zavítali do divíznych závodov Oceliareň, Energetika, Vysoké pece, Zušľachťovne, Teplá valcovňa a Studená valcovňa, kde poďakovali zamestnancom prítomným na zmenách, a prostredníctvom nich aj kolegom, za výborné výsledky firmy v roku 2004.

Divízny závod Oceliareň

Silvester
Dobrá nálada vo velíne Oceliarne 2. Uprostred operátor konvertorov Robert Lemešányi, vľavo zmenový majster Róbert Packaň.

Prvou zastávkou bola o pol desiatej večer prevádzka Oceliarne 2. Zmena C práve končila odpich, za zmenu si na konto pripísali štrnásť tavieb. "Bola to normálna, pokojná zmena," stručne charakterizoval uplynulých osem hodín jeden z nich. Unavených chlapov striedali kolegovia zo zmeny D. Na chvíľu sa všetci zhromaždili vo velíne. Hoci na dlhé reči nebol čas, slová hostí oceliarov očividne povzbudili a potešili.
"Máme za sebou veľmi úspešný rok," povedal Christopher Navetta. "Vysoko si cením vaše odhodlanie a vynikajúcu prácu. To robí spoločnosťou tým, čím je. Ďakujem vám i vašim rodinám, ktoré sa na výsledkoch, vytváraním spokojného zázemie, podieľali tiež. Želám vám šťastný, úspešný a bezpečný nový rok," zaželal prítomným. "Čím viac takých firiem ako je U. S. Steel Košice," vyslovil želanie Zdenko Trebuľa, ktorý si pozvanie do podniku nenechal ujsť.
"Vzťahy medzi mestom a fabrikou sú veľmi dobré a verím, že nadštandardné vzťahy budú pokračovať aj v ďalších rokoch. Mesto je huta a úspech jedných podmieňuje úspech druhých. Ďakujem vám za prácu, želám vám dobrých šéfov, aby firmu naďalej dobre manažovali. Želám si tiež, aby vyšli aj spoločné zámery mesta a spoločnosti." S rokom 2004 vyslovil spokojnosť aj Mikuláš Duľa.
"Týka sa to najmä mzdovej oblasti. Prostredníctvom variabilnej mzdovej platby vyplatila firma každému zamestnancovi vlani päťdesiattisíc korún, čo môžeme považovať za pätnásty a šestnásty tarifný plat. Želám si, aby sa spoločnosti darilo rovnako aj v budúcom roku," povedal.
Výkony oceliarov v uplynulých dvanástich mesiacoch pochválil aj Scott Pape. "Zlepšila sa produktivita i bezpečnosť," zdôraznil. Všetky tieto príjemné slová chceli už len jedno. Slávnostný prípitok. O chvíľu už každý zvieral v ruke plastový pohárik s troškou ovocného šampanského pre deti. "Na zdravie a ďalšie úspechy!," pripili sme si spoločne.

Divízny závod Energetika

V energetickom dispečingu privítali hostí generálny manažér pre energie a energetické médiá Vladimír Jacko a novonastupujúci riaditeľ divízneho závodu Ján Petko. Rovnako ako vlani a predvlani sa energetici pochválili úspešnou výrobou elektrickej energie. Už tretí rok po sebe prekročili hranicu milión megawatt hodín.
"Energetika dosiahla tento výsledok aj napriek tomu, že dva turbogenerátory boli spolu viac ako šesť mesiacov odstavené," ocenil prácu ľudí v divíznom závode prezident U. S. Steel Košice. Pripojil sa i viceprezident pre výrobu, ktorý zdôraznil význam energetiky pre celý podnik. Prácu železiarov vyzdvihol tiež primátor mesta a ako povedal, teší sa budúcu spoluprácu, bez ktorej by mnohé dobré veci v meste nebolo možné realizovať. Za dobrú prácu dobrá pláca. Tú ocenil predseda odborov.
Rovnaké slová chvály odzneli aj v teplárenskom velíne a elektro velíne. Tu navyše sa Zdenko Trebuľa zvítal aj so svojím spolužiakom zo strednej školy Andrejom Hajdukom. Poslednou zastávkou bol hutný velín. Do nočnej zmeny tu na Silvestra nastúpilo päť ľudí. Aj im patrili slová vďaky za odvedenú robotu, na ktorú, ako povedal Scott Pape, môžu byť hrdí. "Dobrým manažérom je manažér vtedy, ak má dobrý tím," pridal Vladímír Jacko, "a tím energetikov je veľmi dobrý," chválil. "Verím, že rok 2005 bude pre nás ešte úspešnejší," vyslovil presvedčenie.

Divízny závod Vysoké pece

Do velínu aglomerácie dorážame hodinu a pol pred polnocou. Koordinátor zmeny D Ján Géczi je s doterajším priebehom služby spokojný. Nič mimoriadne, vraví, sa zatiaľ neudialo. Spolu so službukonajúcou zmenou nás víta vedúci Prevádzky príprava výroby Hubert Pekarčík. Prevádzka zamestnáva štyristodvadsať ľudí a rozsahom činností zahŕňa centrálne prekladisko rúd, rudisko, spekáreň.
Tamojší ľudia zodpovedajú za kvalitu vsádzky pre vysoké pece. Na prekladisku vlani preložili sedem a pol milióna ton rudy. Z tohto množstva 1 200 tisíc ton putuje ďalej do Třinca. Pre vysoké pece v minulom roku pripravili v aglomerácii viac ako 3 600 tisíc ton kvalitného aglomerátu.
"Cením si vašu prácu, ktorou sa začína výroby huty," uviedol prezident spoločnosti. Za dosiahnuté výsledky v uplynulom roku sa vysokopeciarom poďakoval aj Scott Pape. "Aj napriek mnohým úskaliam súvisiacim so strategickými surovinami, ktorými sme prechádzali začiatkom roka, rok 2004 dopadol nad očakávanie dobre." Dobré výsledky vysokopeciarom aj v nadchádzajúcom roku zaželal Mikuláš Duľa. Stretnutie oživili spomienky Zdenka Trebuľu na svoje študentské časy, keď jednu z brigád absolvoval práve v aglomerácii. Po prípitku nealkoholickým šampanským sa lúčime. Aj s primátorom mesta, ktorý sa ponáhľal do Košíc vítať nový rok s Košičanmi na Hlavnej ulici.

Divízny závod Zušľachťovne

O tom, že kontinuálna žíhacia linka vyrába, svedčil len zvyčajný zvuk sprevádzajúci jej chod. Inak bola hala prázdna. V prvom velíne sme natrafili na operátorov Mareka Šofranku a Mikuláša Bernáta. V ďalšom na operátorov Miroslava Beera, Roberta Migača a Mariána Palka.
"Zmena je dobrá, hoci lepšie by bolo doma," zasmiali sa. Aj im patrili slová poďakovania a stisky rúk predstaviteľov spoločnosti a mesta. Oslavy príchodu nového roku museli v piatok oželieť i Peter Kesely a Martin Jacko. Rovnako ako ich kolegovia sa však chystali vynahradiť si Silvester ráno.
So širokým úsmevom vítal hostí operátor Ján Varchola vo velíne vstupu EC2. "Oslavujem narodeniny, tak prácou," smial sa. "Prišli sme vám zablahoželať," kontroval prezident. Ján Varchola pohotovo vytiahol z vrecka mobil s fotoaparátom a poprosil o spoločnú fotografiu. "Tak to mi manželka neuverí, rýchle jej pošlem foto," neveriacky krútil hlavou. Spolu s kolegom Petrom Chripákom prijali poďakovanie za pracovné výsledky v uplynulom roku.

Divízny závod Teplá valcovňa

Šestnásť minút pred polnocou sme vošli do velína narážacích pecí. Z roboty vyrušujeme operátorov Jozefa Hudáka a Michala Radvana. Po schodoch sa do kabíny ponáhľali i Oldřich Kopecký, majster trate, Marián Papcun, majster narážacích pecí a Peter Grega, druhý operátor. V tejto zostave si o niekoľko minút pripijeme aj na nový rok.
Čas do polnoci ubehol rýchlo. Aj tu padali slová chvály na adresu valcovačov a slová plné pozitívnych pracovných očakávaní v roku 2005. Odkiaľsi zaznel zvuk sirény a ktosi povedal "už je to tu". Hlt priveľmi sladkej penivej malinovky v podobe chute cherry, vzájomné blahoželania a išlo sa ďalej.

Divízny závod Studená valcovňa

Vo velíne 4-stolicového tandemu sa zhromaždilo osemčlenné osadenstvo zmeny pod vedením zmenového manažéra Vlastimila Dzurika, o chvíľu dorazili aj dvaja údržbári. Prehovoril Scott Pape: "Odviedli ste vynikajúcu prácu. Týka sa to aj bezpečnosti. Očakávam, že Studená valcovňa bude koncom roku 2005 považovaná za najlepšiu valcovňu v korporácii," vyslovil želanie. "Tomu zodpovedajúce, verím, budú aj výplatné pásky," poznamenal s úsmevom Mikuláš Duľa.

Späť do Zušľachťovní

Krátke prerušenie práce čakalo i na obsluhu dynamolinky č. 3. Poďakovanie prezidenta za uvádzanie do chodu tejto dôležitej prevádzky si vypočuli zmenový manažér Rudolf Virostko, hlavný operátor Juraj Manirny a operátor vstupu Vladimír Senko. Ďalšie pozdravy a stisky rúk patrili osádkam velína výstupu dynamolinky č. 3, velína vstupu lakopastovacej linky, kabíny lakovačov i výstupu lakoplastovacej linky, ktorý bol poslednou zastávkou prezidenta počas jeho tradičnej silvestrovskej návštevy v hute.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...