Vyhľadávanie:

Slavošovské tunely

Slavošovské tunely

Tip na víkend

Dnes na nás dýchne história a obdiv k stavebnému umeniu našich predkov. Po obsadení južného Slovenska v roku 1938 sme prišli o železničné spojenie zo Zvolena na východ a preto sa začala výstavba tunelov a viaduktu, ktorým sa mala prepojiť Slavošovská dolina s Revúcou a tak so železničnou sieťou na oklieštenom Slovensku. Vojna sa však skončila skôr, ako stihli dielo dostavať. Všetky sily nového štátu sa sústredili na obnovu existujúcich železníc a Slavošovské tunely upadli do zabudnutia. V roku 2012 ich pekne obnovili a turisti sa môžu prejsť dvoma tunelmi a po viadukte. Informačné tabule na ceste medzi Jelšavou a Lubeníkom nás spoľahlivo smerujú cez Magnezitovce až do osady Kopráš a ďalej lesnou cestou priamo až k prístrešku pri vstupe do dlhšieho z tunelov. Budeme potrebovať zdroj svetla, lebo v 2 400 metrov dlhom tuneli pod Homôlkou môžeme zažiť pravú 100-percentnú čiernu tmu. Tunel je vyčistený a pohyb po betónových blokoch je úplne bezpečný. Keď konečne vyjdeme z tunela na slavošovskej strane, privíta nás pekný odpočinkový areál. Prešli sme popod kopec Homôlku sotva 2,5 kilometra, keby sme ale chceli sem prísť autom, obchádzka by bola dlhá temer 35 kilometrov. Po odpočinku a zábave na rôznych preliezačkách sa vrátime opäť cez tunel späť. Po značke cyklotrasy pokračujeme opačným smerom ku krátkemu Koprášskemu tunelu, za ktorým stojí elegantný viadukt. Až je človeku ľúto, že taká krásna stavba sa nikdy nedožila svojho využitia. K autu sa vrátime opäť cez krátky tunel.

Na celej trase je niekoľko informačných panelov, prístrešky a posedenia pre návštevníkov, tak si to aj rodiny s deťmi môžu užiť. Celá prehliadková trasa oboma smermi je dlhá sotva 10 kilometrov, teda vhodná aj pre menšie deti. Po ceste ešte môžeme využiť čas na návštevu Ochtinskej aragonitovej jaskyne.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...