Vyhľadávanie:

Soška Zlatého žobráka do Srbska

Soška Zlatého žobráka do Srbska

V Košiciach sa skončil 11. ročník medzinárodného festivalu lokálnych TV

Jedenásty ročník medzinárodného festivalu lokálnych televízií Zlatý žobrák Košice 2005 vyvrcholil v sobotu 11. júna v košickom Štátnom divadle odovzdávaním cien najúspešnejším programom. Najviac cien si z tohtoročnej súťažnej prehliadky odniesli balkánske krajiny.

Hlavnú cenu, sošku Zlatého žobrák, získal dokument Muharemova hudba Oči života, ktorý vznikol v srbskej spoločnosti Krug. Cenu od riaditeľa Karpatskej nadácie Sándora Kolesa prevzal režisér dokumentu Ivan Zdravkovič. Naprázdno neobišla ani lokálna TV NAŠA. Jednu z hlavných cien, Cenu Karpatskej nadácie, získala séria reportáží historika Gabriela Kládeka o zanedbaných hroboch vojakov Červenej armády v Košiciach.

Na galavečere sa zúčastnil i Ján Figeľ, člen Európskej komisie, pod patronátom ktorého sa podujatie uskutočnilo. Ako povedal vo svojom príhovore, zdravá občianska spoločnosť nemôže byť vitálna bez lokálnej televízie. Na margo festivalu uviedol, že sa mu darí oslovovať stále väčší tematický priestor, v ktorom majú svoje aktuálne miesto témy úcty a ľudskej dôstojnosti. Festival má, zdôraznil, pozitívny vplyv na formovanie kultúry komunikácie a kultúry zodpovednosti.

Význam lokálnej televízie pre život občanov i mesta ocenil aj primátor Košíc Zdenko Trebuľa. Vyzdvihol najmä skutočnosť, že pomáha poukazovať na problémy, ktoré niekedy nevidia ani tí, ktorí stoja na čele mesta. Do tejto kategórie, dodávame, patril i dokument G. Kládeka o zanedbanom vojenskom cintoríne. Vďaka jeho upozorneniu primátor reagoval okamžite a postaral sa o nápravu. Autor reportáží to pri preberaní ceny nezabudol zdôrazniť.

O životaschopnosti festivalu hovorí i jeho z roka na rok zvyšujúci sa počet účastníkov. Tohtoročný oslovil vyše 50 televízií z dvadsiatich piatich krajín, ktoré prihlásili do súťaže viac ako dvanásť hodín programu.

Partnerom festivalu bola i U. S. Steel Košice. Na sobotňajšom galavečere spoločnosť reprezentovali viceprezidenti James Connor s manželkou a Peter Richardson.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...