Vyhľadávanie:

Spolupráca je skutočne prospešná. Pre obe strany

Spolupráca je skutočne prospešná. Pre obe strany

Na veľtrhu PRO EDUCO aj partnerské školy U. S. Steel Košice s podporou huty

Bezmála dvadsať domácich i zahraničných vysokých škôl a univerzít, štyri desiatky stredných škôl rôzneho zamerania a celý rad vzdelávacích, poradenských inštitúcií i zamestnávateľov sa prišlo predstaviť na jedenásty ročník Medzinárodného veľtrhu vzdelávania PRO EDUCO, ktorý sa uskutočnil  29. – 30. novembra 2017 v priestoroch Spoločenského pavilónu v Košiciach. Dva dni prezentácií všakovakých študijných programov zo Slovenska i zahraničia, kariérneho uplatnenia a poradenstva  doplnilo množstvo prednášok a odborných diskusií.  To, že  výber budúceho povolania  je dnes vo veľkej miere  otázkou výberu správnej školy, korešpondovalo s nebývalou účasťou žiakov, študentov, ale aj ich rodičov z celého východného Slovenska.

Svoje stánky s podporou U. S. Steel Košice tu rozložili aj dve partnerské školy košickej oceliarne. A na nezáujem návštevníkov rôznych vekových kategórií sa rozhodne nemohli sťažovať. Kto si prišiel ku kiosku Strednej odbornej školy v Košiciach – Šaci po podrobnosti o štúdiu či možnostiach uplatnenia jej absolventov, napríklad aj v košickej oceliarni, dostal skutočne vyčerpávajúce informácie. Nielen od samotných žiakov a ich pedagógov, ale i Dušana Malindžáka, konzultanta útvaru Riaditeľa pre nábor a výber USSK. 

Gabriela Špaková, výchovná poradkyňa SOŠ Košice-Šaca, označila spoločnosť U. S. Steel Košice za partnera číslo jeden aj z hľadiska uplatnenia absolventov školy, ale aj  v rámci intenzívnejších náborových aktivít. „Chodíme spoločne na nábory do základných škôl, spolupráca je veľmi dobrá aj  pri dňoch otvorených dverí našej školy, na ktoré pozývame hlavne deviatakov,“ poznamenala Gabriela Špaková a vyzdvihla i možnosť prezentácie školy na firemnom podujatí Family Safety Day. Zdôraznila tiež význam prevádzkových praxí žiakov vo fabrike. „Pred rokmi pokračovalo veľa našich jednotkárov v štúdiu na vysokej škole,  dnes, keď sa o tom bavíme, mnohí vravia, že radšej nie, že chcú pracovať v U. S. Steel Košice.“ Duálne vzdelávanie, ako poznamenala Gabriela Špaková, v podstate trvá medzi USSK a školou dlhé roky. „V našom prípade v podstate nikdy neprestal. Naši žiaci tým, že sú zvyknutí na prostredie vo fabrike, čo je iste výhodné aj pre samotnú firmu. Má  absolventov, ktorí chcú pracovať.  Nebudeme si nič nahovárať. Na východe Slovenska sú  platy aké sú a v USSK  sú nesporne nadštandardné. Mladí ľudia nemusia chodiť do zahraničia, aby si zarobili, ale sú doma. Je super, že nám neutekajú...“

Mať podporu silného partnera je predzvesťou úspechu. Je o tom presvedčený aj hlavný majster odbornej výchovy Peter Komár zo SOŠ železničnej v Košiciach.  „Spoločnosť U. S. Steel Košice je pre našu školu už niekoľko rokov silným partnerom, ktorý zamestnáva našich absolventov a podporuje ich počas štúdia  nielen finančne, ale i materiálne,“ uviedol okrem iného a ozrejmil tiež význam prevádzkových praxí štvrtákov vo fabrike. „Chodia k vám slaboprúdari, ktorí praxujú v DZ Doprava, ale v štyroch ďalších závodoch aj silnoprúdari, ktorí získavajú potrebné praktické zručnosti pod dozorom vašich inštruktorov.  Navyše, zvyknú v lete počas prázdnin, čo im vaša firma prednostne umožňuje,  aj brigádovať vo fabrike a tak si privyrobiť,“ konštatoval Peter Komár. Ocenil aj spoluprácu pri nábore a prezentácii školy. „Osvedčil sa nám najmä osobný kontakt so žiakmi, ale aj účasť na rodičovských združeniach. Rodičom tak vieme priamo prezentovať i podporu našich partnerov, priblížime im systém duálneho vzdelávania i benefity, ktoré môžu žiaci získať.“  Jedným z nich, nezabudol uviesť, že i fakt, že všetci minuloroční i predminuloroční absolventi vybraných profesií našli prácu v U. S. Steel Košice. Po prvý raz pod novým názvom sa na veľtrhu predstavila aj Fakulta materiálov, metalurgie a recyklácie Technickej univerzity v Košiciach, s ktorou má spoločnosť U. S. Steel Košice takisto veľmi úzku spoluprácu. „Boli sme súčasťou prezentácie celej univerzity, ktorá mala na veľtrhu najväčší stánok a zrejme aj najviac prepracovaný program zo všetkých zúčastnených univerzít,“ povedal pre Oceľ východu prodekan FMMR pre propagáciu a marketing Dušan Oráč. Dodal, že fakulta sa predstavila s virtuálnou realitou zameranou na automobilový priemysel, čo malo u mladých návštevníkov výstavy veľký úspech a zabodovali aj s mikroskopom, s pomocou ktorého mohli zvedavci skúmať štruktúru rôznych materiálov.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...