Vyhľadávanie:

Spomíname na Michala Hanka

Spomíname na Michala Hanka

Dňa 23. januára 2019 uplynulo sto rokov od narodenia Ing. Michala Hanka, podnikového riaditeľa bývalých VSŽ Košice, dnes U. S. Steel Košice. Narodil sa v rodine maloroľníka v Žitnej pri Uhrovci. Bol absolventom   obchodnej akadémie v Trenčíne, okolnosti II. svetovej vojny mu neumožnili pokračovať v štúdiách. Svoje vzdelanie si dokončil v polovici šesťdesiatych rokov minulého storočia.

Michal Hanko pôsobil celý svoj život v priemysle. Začínal v Magnezitových závodoch v Lovinobani, neskôr v Oravských ferozliatinárskych závodoch, potom Železiarňach Podbrezová, bol zakladateľom Slovenských magnezitových závodov v Košiciach. Začiatkom šesťdesiatych rokov minulého storočia pôsobil v Prahe na Generálnom riaditeľstve hutníctva železa a na Ministerstve hutníctva a ťažkého strojárstva ako prvý námestník ministra.

V roku 1968 sa stal podnikovým riaditeľom VSŽ Košice. Pod jeho vedením sa stal zo železiarní moderný hutnícky podnik s výrobou oceľových za tepla  a studena valcovaných plechov. Začala sa výroba radiátorov, postavili sa zariadenia na výrobu elektrotechnických plechov, pozinkovacie linky,  linky na výrobu profilov, moriace linky a zaviedla sa výroba automobilových plechov pre automobilový priemysel. Pričinil sa o výstavbu oceliarne 2.

Vo veku 56 rokov  ukončila jeho život 29. augusta 1975 choroba.

Česť jeho pamiatke! 

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...