Vyhľadávanie:

Štátna filharmónia Košice otvorila 53. koncertnú sezónu

Štátna filharmónia Košice otvorila 53. koncertnú sezónu

Pod taktovkou nového šéfdirigenta ŠfK Roberta Jindru zaznel minulý týždeň vo štvrtok Otvárací koncert 53. koncertnej sezóny. Sólistkou večera bola jubilantka Jolana Fogašová, ktorej soprán rozozvučal Berliozove lyrické scény Smrť Kleopatry. Dramaturgia večera sa opierala aj o menej známe, no zároveň veľkolepé diela Zdeňka Fibicha a Hansa Rotta a naznačuje, že Jindra prinesie do ŠfK nové podnety.

Šéfdirigent s orchestrom ŠfK v  novej sezóne naštuduje Symfóniu E dur rakúskeho skladateľa Hansa Rotta i málo hrávaný Massenetov Klavírny koncert. ŠfK taktiež zahrá jedinú symfóniu francúzskeho skladateľa Ernesta Chaussona, raritné dielo Césara Franka Sedem slov Kristových na kríži, atraktívny výber z opery Lohengrin od Richarda Wagnera a ďalšie. 

V sezóne 2021/2022 bude ŠfK reflektovať 125. výročie úmrtia Johannesa Brahmsa a 110. výročie úmrtia Gustava Mahlera. Na abonentných koncertoch zaznie i symfónia Maliar Mathis od Paula Hindemitha, ako aj Ligetiho San Francisco Polyphony či Schöenbergovo „Farben“ z piatich orchestrálnych kusov. 

Štátna filharmónia Košice premiérovo uvedie Koncert pre husle a  orchester slovenského skladateľa žijúceho v Prahe Juraja Filasa a dielo Birds and Fishes Mariána Lejavu.  V programovej ponuke sa ocitli aj hudobne exponované diela, ktoré zároveň patria medzi najpopulárnejšie v rámci orchestrálneho repertoáru. Sú to napríklad Čajkovského Symfónia č.  4, Dvořákova Symfónia č. 9 „Z nového sveta“ či Mozartovo Rekviem.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...