Vyhľadávanie:

Štátne divadlo pomáha ukrajinským umelcom a ich rodinám

Štátne divadlo pomáha ukrajinským umelcom a ich rodinám

Štátne divadlo Košice a jeho zamestnanci od prvých minút vojny na Ukrajine vyjadrujú nielen slovne veľkú podporu, solidaritu a spolucítenie s trpiacimi ľuďmi za našimi východnými hranicami. Pre mnohých kolegov v balete, orchestri, ale aj v zbore, je Ukrajina rodnou vlasťou, v ktorej žijú ich najbližší.  Aj preto sa od prvých minút nielen z nich, ale aj z mnohých ďalších členov divadelnej rodiny stali dobrovoľníci, ktorí nezištne pomáhajú ako sa len dá.

V prvých dňoch od vypuknutia vojny prichádzali na Slovensko predovšetkým príbuzní a známi umelcov najmä z baletu, v divadle prichýlili aj kolegov, rovnako predovšetkým z radov tanečníkov z rôznych častí Ukrajiny, hlavne z Kyjeva. Ubytovanie im zabezpečili v priestoroch Malej scény ŠDKE, kde má divadlo niekoľko miest v izbách určených na ubytovanie hosťujúcich umelcov. Niektorých ubytovali tanečníci baletu u seba doma. Väčšinou boli pre nich Košice len prestupnou stanicou. Azda najznámejšou bola bývalá sólistka baletu Národnej opery Ukrajiny Tatiana Andrejeva, ktorá spolu so svojimi deťmi strávila v Košiciach niekoľko dní po takmer trojdňovej ceste z Kyjeva na ukrajinské hranice.

Utečencom, ktorých prichýlilo Štátne divadlo pomáhame aj my. Vďaka projektu Darujte obed sme doteraz pomohli 62 ľuďom z Ukrajiny, celkovo to bolo 180 obedov.

Štátne divadlo Košice sa zapojilo aj do medzinárodného projektu „Svetlo pre Mariupoľ“ ktorú iniciovalo Národné divadlo v Prahe a pripojili sa k nej mnohé divadlá v Česku, na Slovensku aj v zahraničí. Počas večera 22. marca sa pred divadlami objavili kriedou napísané, respektíve sviečkami vytvorené nápisy "ДЕТИ". Divadlá tak symbolicky vyjadrili podporu ťažko skúšanému ukrajinskému mestu a zároveň upozornili na bezprecedentný vojnový zločin, akým bolo zbombardovanie divadla v Mariupole, ktoré slúžilo ako úkryt stoviek detí a žien.

Fotografia z rozsvieteného nápisu pred Štátnym divadlom Košice je na titulke tohto článku,

 Foto: ŠDKE

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...